Манфред Вебер: Трябва единство по въпроса за предоставяне на убежище в ЕС

ЕС и Свят 07.06.2023 12:29 Снимка: ДНЕС+

Манфред Вебер: Трябва единство по въпроса за предоставяне на убежище в ЕС

Германският политик и лидер на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер призова за единство сред страните от ЕС и сътрудничество от страна на коалиционното правителство в Берлин преди предстоящите европейски консултации относно възможността за въвеждане на по-строги правила в областта на предоставянето на убежище, предаде ДПА.

Вебер каза, че страните членки на ЕС трябва да договорят обща позиция на утрешната среща на вътрешните министри от ЕС, за да може да започнат преговорите за реформа на процедурите за предоставяне на убежище. В противен случай "това би било нарушение на нашите задължения към гражданите ни", заяви лидерът на ЕНП в интервю, публикувано днес във в. "Райнише пост". Десноцентристкият политик каза, че управляващата лявоцентристка коалиция в Германия също трябва работи за намиране на решение колкото се може по-скоро, "но всъщност се случва обратното".

Реформата на Общата европейска система за убежище (ОЕСУ), която предизвиква спорове от години, е свързана с въпроса дали трябва да има предварителни проверки на молбите за убежище на външните граници на ЕС. Германското правителство иска да гарантира, че на непълнолетни на възраст под 18 години и на семействата с деца няма да се налага да преминават през тези процедури, предаде БТА.

Коментирайки искането от страна на германските зелени и социалдемократи непълнолетните на възраст между 12 и 17 години да бъдат освободени от планираните гранични процедури, Вебер заяви, че "това ще поощри каналджиите да вземат на прицел семейства и по-млади хора, тъй като на тях де факто им е гарантирано, че ще могат да останат в Европа". Той добави, че по този начин "младите хора няма да бъдат защитени, а ще бъдат изложени на по-висок риск".

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876