Мали гони говорителя на мироопазващата мисия на ООН

ЕС и Свят 21.07.2022 09:35 Снимка: ДНЕС+

Мали гони говорителя на мироопазващата мисия на ООН

Военното правителство на Мали нареди в сряда на говорителя на мироопазващата мисия на ООН MINUSMA да напусне страната в рамките на 72 часа. Причината за решението са коментари в "Туитър" относно дипломатически инцидент с Кот д'Ивоар, който влоши отношенията с ООН, съобщи "Ройтерс".

Военните лидери, които завзеха властта с преврат през август 2020 г., спориха с регионалните съседи и международни партньори за забавяне на изборите, предполагаеми злоупотреби с армията и сътрудничество с руски наемници на фона на спираловиден ислямистки бунт.

Хунтата временно спря ротациите на войските на MINUSMA миналата седмица, дни след ареста на 49 войници от Кот д'Ивоар, за които властите казаха, че са пристигнали в страната без разрешение.

Той нареди на заместник-директора по комуникациите на MINUSMA Оливие Салгадо да напусне Мали в рамките на три дни от сряда за публикуване на "тенденциозни и неприемливи" публикации в Twitter относно ареста.

Той написа в Туитър "без доказателства", че властите са били информирани за пристигането на войските от Кот д'Ивоар, се казва в изявление на правителството. Салгадо отказа коментар.

ООН заяви, че "дълбоко съжалява" за поисканото напускане на Салгадо.

"Важно е да се отбележи, че "персона нон грата" не се прилага за персонала на ООН", заяви заместник-говорителят на ООН Фархан Хак пред репортери в Ню Йорк.

Котдивоарските войници бяха арестувани на 10 юли по подозрение, че са наемници и трябва да бъдат изправени пред съд като такива.

Кот д'Ивоар казва, че войниците са били разположени като част от отделен договор за сигурност и логистична поддръжка, подписан с MINUSMA през юли 2019 г., и е поискал незабавното им освобождаване. 

Мали се бори да спре ислямисткия бунт, който пусна корени след въстанието през 2012 г. и оттогава се разпространи в съседните страни, убивайки хиляди и разселвайки милиони в района на Сахел в Западна Африка.

MINUSMA, интегрираната мисия за стабилизиране на ООН в Мали, беше създадена през 2013 г. в подкрепа на чуждестранни и местни войски, които се бият срещу екстремистите.

Напрежението с близо 12 000-членните сили нарасна заради призивите на ООН да се позволи свобода на движение на мироопазващите сили, за да разследват нарушенията на човешките права, което правителството отказа.

Миналата седмица Египет обяви временно спиране на собствения си контингент MINUSMA поради опасения за сигурността.

Така, проблемите с военната хунта в страната продължават. 

Припомняме, че Франция обяви по-рано военно изтегляне от Мали. 

Европейският съюз (ЕС) обяви през април, че ще спре част от обучението си на въоръжените сили на Мали. Върховният представител на Съюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел обясни този ход с липсата на гаранции от властите в Мали, че руските военни изпълнители няма да се намесват в работата.

Руски войници са били разположени в град Тимбукту в северната част на Мали, за да обучават малийски сили в база, освободена от френски войски миналия месец. Това обяви говорителят на армията на Мали, предаде "Ройтерс".

Правителството на Мали заяви през декември миналата година, че "руски инструктори" са пристигнали в страната, но Бамако и Москва досега са предоставили малко подробности за разполагането, включително за това колко руски войници участват или каква е точната им мисия.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648