Белгия не одобрява френското изтегляне от Мали

ЕС и Свят 19.02.2022 09:53 Снимка: ДНЕС+

Белгия не одобрява френското изтегляне от Мали

Премиерът на Белгия Александър Де Кро определи предприетото от Франция изтегляне на войските от Мали като "нещастно" и настоя, че е "важно да не прекъсваме никакви връзки с Мали.

Много сме загрижени за политическите събития, но в момента, в който прекъснем връзките, ние нямаме никакво влияние. Важно е регионът Сахел да се стабилизира, заяви той, цитиран от FRANCE 24.

Относно продължаващата криза между Украйна и Русия, той посочи "изненадващото единство между ЕС и НАТО" в противопоставянето на потенциалната заплаха срещу Киев и настоя за истинска деескалация, защото "думите са лесни, но трябва да видим действия".

В четвъртък, премиерът предаде списък с 85 000 артефакта на ДР Конго. Де Кроо описва това като "правилна стъпка", като каза, че "не е нормално за определени страни цялата им история да е в Брюксел или Париж".

Припомняме, че по-рано Макрон заяви, че Франция и нейните съюзници ще изтеглят военните си части от Мали след близо едно десетилетие там. Войниците са се сражавали с ислямските бунтовници в региона. 

Военните ще бъдат предислоцирани в други региони на Африка.

Макрон споделя, че до това решение се е стигнало след разрива в дипломатическите отношения с Мали. Друг фактор допринесъл за това е нарастващата враждебност на управляващата военна хунта срещу Макрон и Франция./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648