Макрон и Меркел на среща в Париж за световните кризи и ЕС

ЕС и Свят 17.09.2021 09:09 Снимка: ДНЕС+

Макрон и Меркел на среща в Париж за световните кризи и ЕС

Френският президент Еманюел Макрон се среща с германския канцлер Ангела Меркел в Париж, за да обсъдят международните кризи и европейските въпроси, дни преди изборите, които ще определят кой ще я замени Меркел след 16 години на поста канцлер, съобщава АП.

Темите ще включват дипломатическата и хуманитарната криза в Афганистан, ситуацията в Мали и въпросите на Европейския съюз.

Политиката на отбраната и европейското сътрудничество по въпросите на миграцията също са част от темите.

Макрон и Меркел дават съвместно изявление преди срещата си, което ще бъде последвано от работна вечеря в президентския дворец.

Срещата се случва, след като френските власти обявиха смъртта на лидера на ДАЕШ в Сахел, убит в южна част на Мали при операция, ръководена от Франция, с подкрепление от военните сили на САЩ, ЕС, Малия и Нигерия.

Франция разполага с над 5000 войници, разположени в по-широкия регион Сахел за борба с ислямските екстремисти. Германия има няколкостотин войници, които участват в стабилизиращите мисии на ООН и обучението на Европейския съюз в Мали.

Посещението на Меркел идва преди парламентарните избори в Германия на 26 септември. Тя обяви, че няма да търси пети мандат.

В Германия напускащият канцлер остава на работа до сформирането на ново коалиционно правителство, което може да отнеме седмици или месеци.

Френски висш служител, говорещ анонимно в съответствие с обичайните практики на Елисейския дворец, заяви, че Меркел ще се върне в Париж за "прощално посещение".

Макрон се срещна миналата седмица с двама кандидати, които да я наследят, Армин Лашет от Християндемократическия съюз на Меркел и Олаф Шолц, кандидат на социалдемократите.

Срещите, по искане на двамата кандидати, позволиха на Макрон да получи "възможно най-точна информация" за политическата ситуация в Германия и различни хипотези за бъдещото коалиционно правителство, каза служителят.

Макрон не се срещна с претендентката на Зелените Анана Баербок.

За да гарантира успеха на френското председателство на Европейския съюз от 1 януари до 30 юни 2022 г., Макрон трябва да разчита на европейските партньори: Германия на първо място, но също така на Италия и Холандия, съобщава "Франсинфо".

При последното си посещение в Берлин в началото на лятото френският държавен глава определи двустранните отношения, "Френско-германската двойка действа от една страна с уважение към всички европейски партньори, но и с волята да подобрим по много конкретен начин живота на нашите съграждани. Заедно продължихме да постигаме резултати ".

За първи път от много години Франция и Германия може да се гордеят, че не са били само двойка с Елисейският договор, подписал помирение през 1963 г., а и двигател с общо предложение срещу пандемията през пролетта на 2020 г. и за дълга в Европа. "Нашите две държави изиграха решаваща роля за преодоляване на кризата и очертаване на контурите на нова Европа. Решихме заедно и след това ни отне два месеца, за да убедим нашите европейски партньори. Често отнемаше години, за да направим много по-малко", подчертава Макрон.

Нетърпението на френския президент в началото на мандата му и речта му в Сорбоната, която дълго време остана без отговор от Берлин, първо се натъкна на предпазливостта на канцлера. Германия нямаше ново правителство чак до пролетта на 2018 г. Тогава всичко се ускори. "Можем да кажем, че след приемането на Договора от Аахен на 22 януари 2019 г. нашето сътрудничество сега е още по-тясно и то ще се задълбочи още в бъдеще", коментира Меркел.

В 16-те години мандат на Ангела Меркел, историята, в смисъла на френско-германските отношения, ще запомни особено тези две години като истински поврат. Голямата неизвестна сега е, кой след няколко месеца ще седне на двете места на тандема, както от германска, така и от френска страна? Германците гласуват след десет дни. Резултатът е толкова несигурен, че рискува да доведе до месеци на преговори за формиране на коалиционно правителство. Във Франция президентските избори ще бъдат организирани на 10 и 24 април в неделя.

Президентът на републиката също е доста близък до ръководителя на италианското правителство. Италианската преса продължава да подчертава доброто разбирателство между Марио Драги и Еманюел Макрон. Тя не е единствената, откакто германският седмичник Der Spiegel даде на техния тандем прякора "Дракон", сливане на двете им фамилии.

Италианските вестници настояват за сближаване на гледните точки между двамата бивши банкери, които са станаха лидери на своите страни. Те не се поколебаха да говорят за "френската връзка" на Марио Драги в Париж, където бившият шеф на Европейската централна банка има истинска плеяда от подкрепа. По време на първите европейски съвети, след идването на власт на Марио Драги, Франция и Италия наистина застанаха заедно по различни теми, вариращи от протекционизъм по отношение на ваксините до укрепване на отбраната и сигурността.

Тази репутация се е увеличила с времето. Тя е показана в началото на септември с вечеря между Еманюел Макрон и Марио Драги в Марсилия. Двамата лидери обсъдиха ситуацията в Афганистан, но и двустранни въпроси с оглед подготовката за следващото френско председателство на Европейския съюз: с напускането на Меркел от европейската сцена и докато френският президент се бори за преизбиране след няколко месеца, италианският председател на Съвета се разглежда като полюс на стабилност в Европа.

Що се отнася до реформата на европейските бюджетни правила, за миграционната криза или дори за укрепването на европейската автономия в областта на отбраната, Италия иска да вярва, че френско-италианската двойка ще поеме френско-германската двойка като движеща сила на Европейския съюз. Във всеки случай, докато се чака името на бъдещия германски канцлер.

Когато Макрон посрещна Марк Рюте на 31 август в Елисейския дворец, той определи връзката им като изключително силна и хармонична от самото начало. Двамата са увеличили срещите си във Франция и Холандия, по-специално с вечери лице в лице. Макрон и Рюте си говорят без преводач и имат истински добри отношения.

Франция има реален интерес да постигне споразумение с Холандия, която играе над категорията си в Европейския съвет. Но двете страни имат разногласия. Например холандският премиер тази година отказа идеята на Макрон да организира европейска среща на върха с Владимир Путин. Имаше трудни преговори за европейския бюджет. Компромисът обаче е намерен успешно между френските амбиции за възраждане и клуба на "пестеливите", ръководен от Холандия.

Сега Макрон и Рюте са в някаква форма на съучастничество. В Елисейската декларация от 31 август те стартираха редовен консултативен механизъм на същото ниво като това, което е с Германия. Холандският правителствен ръководител изрично обеща подкрепата на Нидерландия за френското председателство на Европейския съюз през 2022 г. Но Рюте не е съвсем сигурен, че може да изпълни обещанието си, правителството му подаде оставка през януари. Изглежда, че неговата партия държи линията да присъства в няколко сценария на възможни правителствени коалиции. Рюте, министър-председател в продължение на десет години, може да остане на поста си./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448