Мадрид признава палестинката държавност до юли

ЕС и Свят 02.04.2024 16:36 Снимка: ДНЕС+

Мадрид признава палестинката държавност до юли

Израел трябва да изясни обстоятелствата около смъртта на седем души, работещи за световната централна кухня (WCM) на испано-американския готвач Хосе Андрес при израелски въздушен удар в централната част на Газа, каза във вторник испанският премиер Педро Санчес, цитиран от "Ройтерс".

"Надявам се и изисквам израелското правителство да изясни възможно най-скоро обстоятелствата на това брутално нападение, което отне живота на седем хуманитарни работници, които не правеха нищо повече освен да помагат", каза Санчес след посещение в палестинския лагер Джабал ел-Хюсеин бежанци в Аман.

Убитите работници са пътували в два бронирани автомобила WCK, когато конвоят е бил ударен в понеделник, докато е напускал склад след разтоварване на повече от 100 тона хуманитарна хранителна помощ, докарана в Газа по море, каза WCK.

"Спешно е Израел да позволи достъп до хуманитарна помощ в Газа, както се изисква от различни международни органи, включително Международния съд", добави Санчес, отбелязвайки, че решенията на МС са задължителни.

Говорейки преди пътуването на Санчес, източник от испанското правителство похвали усилията на испанските благотворителни организации, използващи морски коридор за доставяне на помощ в Газа, но каза, че коридорът не е достатъчен и че настоява за отваряне и на безопасни сухопътни коридори.

По-рано във вторник Санчес каза в платформата за социални съобщения X, че е "ужасен" от смъртта на работниците от WCK и описа тяхната "солидарност, алтруизъм и ангажираност към нуждаещите се" като източник на гордост за испанското правителство.

Санчес е на посещение в Йордания, Катар и Саудитска Арабия, за да обсъди конфликта в Газа и бизнес партньорствата в региона.

В понеделник Санчес каза на репортери, които го придружаваха на обиколката, че Мадрид ще признае палестинската държавност до юли.

По-рано полският външен министър поиска от израелския посланик във Варшава "спешни обяснения", след като полски доброволец беше убит в същата атака.

 

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853