МААЕ: Иран блокира достъпа на инспектори до ядрените си обекти

ЕС и Свят 09.09.2021 08:40 Снимка: ДНЕС+

МААЕ: Иран блокира достъпа на инспектори до ядрените си обекти

Иран отказва на международните инспектори достъп до някои ирански лаборатории и производства, свързани с ядрената програма на Техеран и блокира разследването за следи от радиоактивни частици в някои обекти на територията на страната. Това се казва в два поверителни доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирани от "Уолстрийт джърнъл" и радио "Свободна Европа". Двата документа са предоставени на държавите, членуващи в организацията.

Посочва се, че МААЕ призовава западните страни да порицаят отказа на Техеран да сътрудничи.

В единия от докладите МААЕ критикува Иран за отказа да предостави на експертите от агенцията достъп до видеокамерите, разположени в иранските ядрени обекти. При липсата на редовни инспекции - те бяха прекъснати едностранно от Техеран през февруари, камерите остават единственото средство за контрол върху ставащото ядрените лаборатории. Видеотехниката обаче се нуждае от поддръжка. В документа се казва, че една от четирите камери, разположени в център за монтаж на ядрени центрофуги, е била унищожена, а записите от друга камера са изчезнали.

По думите на директора на МААЕ Рафаел Гроси, без видеокамерите агенцията би действала "на сляпо" при анализите на иранската ядрена програма.

Във втория доклад се отбелязва, че Иран отказва за предоставя данни, с които да обясни защо радиоактивни частици, характерни за работата с обогатен уран, са били установени в няколко обекта в Иран. Това може да означава, че Техеран разполага с ядрени центрове, които са пазени в тайна от международните инспектори.

Според оценките на МААЕ, Иран вече разполага с 10 килограма уран, обогатен до 60 процента. За създаване на ядрено оръжие е необходим уран, обогатен до 90 процента./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448