Лукашенко настоя Сърбия да реши какви отношения иска да има с Беларус

ЕС и Свят 21.11.2023 17:18 Снимка: ДНЕС+

Лукашенко настоя Сърбия да реши какви отношения иска да има с Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова Сърбия да реши какви отношения иска да има с неговата страна, съобщи белградската агенция Бета. На среща с новите посланици на Беларус в няколко страни, включително Сърбия, Лукашенко каза, че трябва да се види каква политика води и иска да води Сърбия спрямо Беларус, съобщава руската агенция РИА Новости.

"Ако искат сътрудничество, тогава трябва да има резултати в областта на търговията и икономиката. Ако искат да махат с опашка, грубо казано, и да подкрепят европейските и американските санкции срещу Беларус, това е тяхна работа, нека ги подкрепят, ако са забравили доброто от наша страна", каза Лукашенко. Лукашенко, който назначи нови посланици в Сърбия, Китай и няколко други страни в Африка и Азия, заяви, че Беларус, ако Западът и Америка не искат да си сътрудничат с нея, ще "запази своите посолства там, където е необходимо" и че ще прехвърли основните дипломати в тези страни, които искат сътрудничество с Минск, допълва БТА.

"Ние си сътрудничим с много страни. Трябва да засилим тези отношения, това се отнася и за Сърбия, но трябва да разберем какво иска тя. Да говориш едно и да правиш точно обратното, никой не се нуждае от такава политика", добави Лукашенко. Миналата година Сърбия се присъедини към санкциите, наложени от Европейския съюз на Беларус, но през август тази година не изпълни решението на Европейския съюз да удължи санкциите срещу Минск.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361