Лукашенко може да получи и междуконтинентални ракети освен тактически ядрени оръжия

ЕС и Свят 01.04.2023 09:20 Снимка: ДНЕС+

Лукашенко може да получи и междуконтинентални ракети освен тактически ядрени оръжия

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че руско стратегическо ядрено оръжие може да бъде разположено в страната му заедно с част от тактическия ядрен арсенал на Русия, съобщава "Индипендънт".

Руският президент Владимир Путин заяви по-рано тази седмица, че страната му възнамерява да разположи тактически ядрени оръжия със сравнително малък обсег и малък капацитет в Беларус, неин съсед и съюзник.

Изявлението на беларуския президент Александър Лукашенко в петък относно стратегическите ядрени оръжия като бойни глави, носени от ракети, ще представлява още по-голяма заплаха, ако се осъществи.

Лукашенко говори по време на обръщението си към нацията на фона на ескалиращото напрежение около конфликта в Украйна.

"Аз и Путин ще решим и ще въведем тук, ако е необходимо, стратегически оръжия и те трябва да разберат това, негодниците в чужбина, които днес се опитват да ни взривят отвътре и отвън", каза беларуският лидер.

"Ние няма да се спрем пред нищо, за да защитим нашите страни, нашите държави и техните народи".

По-рано в петък Лукашенко неочаквано призова за прекратяване на огъня в Украйна. Примирието, каза той в обръщението си в Минск, трябва да бъде обявено без никакви предварителни условия и всяко движение на войски и оръжия трябва да бъде спряно.

В сряда високопоставен дипломат от Кремъл потвърди, че Русия вече няма да предупреждава САЩ преди провеждането на ракетни тестове.

Един ден по-късно обаче той отмени това изявление, като отбеляза, че Русия ще продължи да предоставя предизвестия въпреки предишните му убеждения, че Москва е прекратила всякакъв обмен на информация с Вашингтон.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков първоначално потвърди, че Москва отговаря на "фундаменталната безотговорност на западните елити пред техния народ и международната сигурност", призовавайки служителите на НАТО "адекватно да оценят сериозността на ситуацията" и да приемат тези "променящи се реалности".

Въпреки това, след отмятането, Рябков отказа да потвърди дали споразумението между САЩ и Съветския съюз от 1988 г. ще включва всички ракетни тестове, за които Русия е била длъжна да издаде известия съгласно договора Нов СТАРТ, споразумение, в което Путин спря участието си през февруари .

Въпреки че подчерта, че не се оттегля напълно, Русия изрази, че не може да позволи на САЩ да инспектират нейните обекти за ядрени ракети, докато Вашингтон е обявил поражението на Русия в Украйна за своя цел.

В продължение на десетилетия страните споделят информация помежду си за планирани тестове с ядрени ракети. Наследство от Студената война и последиците от нея, тази практика е от решаващо значение за гарантиране, че тестовите изстрелвания няма да бъдат объркани с легитимни ракетни атаки./news.bg

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993