Лондон удари шефа на следствието на Русия и още 24 руснаци по закона "Магнитски"

ЕС и Свят 06.07.2020 20:02 Снимка: ДНЕС+

Лондон удари шефа на следствието на Русия и още 24 руснаци по закона "Магнитски"

Великобритания обяви налагането на персонални санкции срещу 25 руснаци, които Лондон смята за замесени в нарушаването на правата на човека. Това се казва в официален документ, разпространен на сайта на британското правителство.

Сред санкционираните са председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, заместник главният прокурор на Руската федерация Виктор Грин, заместник-министърът на вътрешните работи Алексей Аничин.

На упоменатите в списъка лица е забранено да влизат във Великобритания, техните активи в страната, ако има такива, ще бъдат замразени, забранено им е да извършват бизнес както в страната, така и чрез посредничеството на граждани на Обединеното кралство.

Санкциите са влезли в сила след публикуването на документа. Те са наложени като част от влизането в сила на "поправката Магнитски" към закона за санкциите и борбата с прането на пари, която беше приета от Камарата на общините (долната камара на британския парламент) още през май 2018 г. и трябваше да влезе в сила след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

"Включването на тези лица и организации в списъка е само първата вълна от мерки, въведени в рамките на новия режим на санкции. Новите санкции ще бъдат обявени през следващите месеци", се казва в изявление на британското външно министерство.

Изказвайки се в Камарата на общините британският външен министър Доминик Рааб не изключи, че в бъдеще санкциите ще се прилагат за чуждестранни граждани, които според Лондон са замесени в корупция.

"Ще продължим да се опитваме да разширим този режим на санкции и вече обмисляме възможността корупцията да бъде добавена към нашия арсенал от средства", предупреди британският първи дипломат./news.bg

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987