Лиз Тръс не изпитва срам от обратния завой за данъците

ЕС и Свят 05.10.2022 10:10 Снимка: ДНЕС+

Лиз Тръс не изпитва срам от обратния завой за данъците

Премиерът на Великобритания Лиз Тръс заяви, че не изпитва "абсолютно никакъв срам" да извърши драстичен обратен завой в плана на правителството за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите.

"Вслушах се в хората и мисля, че няма абсолютно нищо срамно един лидер да слуша народа и да отговаря", посочи тя пред радио "Таймс".

Всичко, което направих като министър-председател, е насочено към това да помогна на хората да преминат през една много трудна зима и много трудни обстоятелства и да поставя страната ни на по-здрава основа в бъдеще, подчерта Тръс.

На въпрос дали е загубила авторитет сред министрите в кабинета си, тя увери, че те са единни зад плана за растеж на правителството.

Всички сме обединени зад плана за растеж и зад това, което трябва да направим, за да изведем страната обратно на правилния път, категорична бе Тръс, цитирана от "Ройтерс".

Изправени сме пред много нестабилна международна среда -войната в Украйна, инфлацията, цените на енергията, и ще трябва да вземем трудни решения, като целият кабинет ще бъде част от това, посочи още премиерът.

На 23 септември Лиз Тръс и финансовият министър Квази Квартенг обявиха нов "план за растеж", който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

Планът обаче предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари стойността на лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до такава степен, че централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда за укрепване на пазарите.

Тъй като доверието в правителството бе накърнено, депутатите от управляващата Консервативна партия казаха, че обратът е неизбежен.

Въпреки че премахването на най-високата данъчна ставка съставлява само около 2 милиарда от 45-те милиарда паунда нефинансирани намаления на данъци, това беше най-критукуваният елемент от пакета, който предизвика гнева на пазарите, тъй като не беше ясно как ще бъде компенсиран.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648