Ливан готви указ за разширяване на морската граница с Израел

ЕС и Свят 13.04.2021 09:10 Снимка: ДНЕС+

Ливан готви указ за разширяване на морската граница с Израел

В понеделник служебният министър-председател на Ливан одобри проект на указ за разширяване на претенциите на страната в спора с Израел за морската им граница, която пречи на проучванията на въглеводороди в потенциално богатия на газ район. Хасан Диаб подписа документа, след като по-рано министърът на обществените работи и министърът на отбраната го одобриха, предаде "Ройтерс".

Изменението ще добави около 1400 квадратни километра към изключителната икономическа зона, заявена от Ливан в първоначалното му представяне пред ООН. Проектът на указ, свързан с изменението на първоначалния указ 6433 от 2011 г., сега е отнесен за одобрение от председателството преди искане до ООН за официално регистриране на новите координати за морската зона.

През октомври започнаха преговори между старите врагове Ливан и Израел, за да се опитат да разрешат спора, но преговорите, кулминация на тригодишната дипломация от САЩ, оттогава спряха.

Вашингтон тогава определи споразумението като "историческо".

"Очаквам указът да бъде подписан, тъй като всички, министърът на отбраната и министър-председателят и президентът, са загрижени за това", каза министърът на благоустройството Мишел Найжар на пресконференция по-рано в понеделник.

Ливан обяви, че преговорите са технически и не са свързани с някаква политическа нормализация с еврейската държава./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648