Лидери на талибаните влязоха в остър спор чия е заслугата за победата

ЕС и Свят 15.09.2021 13:20 Снимка: ДНЕС+

Лидери на талибаните влязоха в остър спор чия е заслугата за победата

Между водачите на талибаните в Афганистан се е разразил сериозен конфликт, съобщи Би Би Си с позоваване на високопоставени източници от ислямистката организация.

На съвещание в президентския дворец в неделя един от основателите на талибанското движение - вицепремиерът Абдул Гани Барадар, си е разменил остри думи с министъра по въпросите на бежанците Халил Рахман Хакани - виден член на терористичната Мрежа "Хакани". В свадата са се намесили членове на правителството, които са подкрепяли Барадар или Хакани.

Информацията за конфликта е потвърдена от високопоставен член на талибаните, свързан с участници в събитията.

Причина за спора е станало недоволството на Барадар от структурата на новото правителство на Афганистан. Твърди се, че той и Хакани са се скарали за това кой е главният архитект на победата на талибаните в Афганистан.

Според Барадар, идването на талибаните на власт е заслуга тези, които са провели преговорите и се ангажирали с дипломатическата дейност, сред които е и той. Членовете на Мрежата "Хакани" смятат, че определящи са военните успехи.

Барадар е първият в историята високопоставен представител на талибаните, който проведе директни преговори с американски президент - през 2020 г. той проведе телефонен разговор с Доналд Тръмп. Преди това той подписал споразумението в Доха, по силата на което американските войски бяха изведени от Афганистан.

Същевременно Мрежата "Хакани" е свързана с най-кървавите нападения, извършени през последните години срещу въоръжените сили на Афганистан и западните им съюзници. Американските власти определят мрежата като терористична организация. Лидерът на организацията Сираджудин Хакани е министър на вътрешните работи в правителството на талибаните./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448