Либералите в Румъния фаворити преди парламентарните избори

ЕС и Свят 04.12.2020 18:30 Снимка: ДНЕС+

Либералите в Румъния фаворити преди парламентарните избори

Румънците ще гласуват на парламентарни избори в неделя, като проевропейските либерали са фаворити за победа, въпреки че са критикувани за действията на оглавяваното от тях правителство в борбата с коронавируса, информира АФП.

Либералният премиер на балканската държава Лудовик Орбан, който ръководи правителство на малцинството през последната година обеща да модернизира една от най-бедните държави членки на ЕС и да я остави на "проевропейския" път.

Наскоро публикувано социологическо проучване на IMAS сочи, че Националната либерална партия на Румъния е подкрепяна от 28%, докато Социалдемократическата партия получава 23 на сто. Трети е наскоро формираният дясноцентриски съюз USR-Plus с 18%.

Докато избирателната активност се очаква да бъде под 40%, анализатори коментират, че това не е свързано само с трудностите около организирането на изборите по време на пандемия.

"Много румънци са демотивирани, защото вярват, че всички партии са същите", коментира Лилиана Попеску, преподавател по политология в Националния университет за политически изследвания и публична администрация.

Според нея това впечатление е подсилено от няколко примера с кандидати, които са избягали от една основна политическа партия в друга.

Либералите имат предимството, че са подкрепяни от президента Клаус Йоханис, който отхвърли критики, че незачита конституционната си роля заради агитиране да се гласува за Националната либерална партия.

Социалдемократическата партия, наследник на комунистите, доминира в румънската политика през последните 30 г. През 2016 г. убедително спечели парламентарните избори, но през последните години бе засегната от масови протести срещу корупцията и спор с Брюксел за съдебната реформа.

"Социалдемократическата партия дълбоко разочарова избирателите, които са заинтересовани от върховенството на закона, равенство пред закона и демокрация", отбеляза Попеску.

Допълнително отслабена от вкарването в затвора на бившия лидер на партията Ливиу Драгня заради корупция, социалдемократите паднаха от власт при вот на недоверие в края на 2019 г.

"Огромен е залогът на изборите", предупреди Орбан в интервю за АФП.

Според него висока избирателна активност е решаваща за Румъния да продължи да се движи в правилната посока, а именно по отношение спазването на основните права и свободи, върховенството на закона и да бъде лоялен член на ЕС и НАТО.

Новият лидер на социалдемократите Марчел Чолаку, който внимателно се дистанцира от Драгня, обвини правителството в "некомпетентност" и неспособност да спре разпространението на коронавируса.

"Истинският вирус пред Румъния е Националната либерална партия", обяви той в профила си във "Фейсбук".

Според него, за да се спре пандемията, първо трябва да се попречи на либералите да останат на власт, да затворят училищата, църквите и пазарите. Това отразява скептичното отношение на основната опозиционна партия към мерките срещу коронавируса.

Румънските болници вече изпитват натиск заради потока от пациенти. В страната с 19 милиона население има около 500 000 случая и 12 000 починали.

Освен с епидемията, новото правителство ще трябва да балансира между възстановяването на икономиката и намаляването на дефицита, като прогнозата е за повече от 9% спад на БВП през 2020 г./news.bg

CHF CHF 1 1.81012
GBP GBP 1 2.19897
RON RON 10 4.01295
TRY TRY 10 2.18548
USD USD 1 1.61319