Лавров: Западът много добре знае, че Крим е част от Русия

ЕС и Свят 12.08.2021 17:15 Снимка: ДНЕС+

Лавров: Западът много добре знае, че Крим е част от Русия

Западните страни са напълно наясно, че Крим е част от Русия и се опитват само да играят заедно с настоящите власти на Украйна. Това каза пред журналисти в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Всички те са наясно, че Крим е руски. И единствено с цел да ни дисбалансират, те се опитват да играят заедно с открито расистките, неонацистки действия и планове на сегашния киевски режим", каза той. 

"Ако нашите западни партньори са принудени да скрият пълното си осъзнаване на реалността зад желанието да играят заедно с тези пещерни инстинкти на сегашното украинско правителство, тогава просто ми е жал за тях. Те се забиват в един ъгъла, от който по-късно ще бъде много трудно да излязат, но все пак трябва да изпълзят".

След събитията през 2014 г. в Украйна Москва остава отворена за сътрудничество, но е готова за факта, че Западът по всяко време могат просто да "скочат" по общи въпроси.

Той отбеляза, че санкциите на Запада научиха Русия да разчита само на собствените си сили. "Тези събития след Украйна със санкции и всичко останало ни научиха, че в нашето развитие трябва да разчитаме преди всичко на себе си, оставяйки вратата отворена за всички партньори, но имайки предвид, че тези западните, те са ненадеждни и във всеки един моментът може просто да "скочат".

Лавров обясни, че Русия в отговор на санкциите на Запада е предприела контрамерки, които са засилили нейната независимост и са дали тласък на развитието в редица области.

"Бих искал да подчертая, че не говорим за изпадане в автаркия, самоизолация или конфронтация. Все още сме готови да си сътрудничим с всички в развитието на нашите транспортни коридори, които сега ще се развиват активно и научно, технически и в областта на енергетиката и др. Но ние ще направим това, съзнавайки отлично миналия опит, че ако изведнъж на следващия етап някой от партньорите отново реши да ни "накаже" за нещо, няма да претърпим никакви щети от прекратяване на съответния проект и ще разчитаме на собствените си сили", коментира той.

Руският външен министър смята, че няма нищо лошо във факта, че Русия е асоциирана в света с балалайки, мечки и водка, тъй като тези символи предизвикват положителни емоции у хората.

"Слава Богу, че имаме такива символи. Не сме ги измислили, всичко това идва от живота".

"Те просто ни възприемат като страна на балалайки, мечки, водка. Това е, първо, знак за забавление и добро отношение към живота. А мечките са знак за нашето внимателно отношение към природата", подчертава той.

Според Лавров е много по-добре асоциациите с Русия да предизвикват положителни емоции и усмивки, а не нещо, което предизвиква такъв символ на САЩ като индианците у много хора. "Съдбата им е дори несравнимо по-лоша от съдбата на руските мечки. Те живеят в резервати, докато мечките се разхождат с нас из цялата страна"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448