Лавров за Украйна: Ще изпълним поставените цели, независимо колко време ще ни отнеме

ЕС и Свят 22.09.2022 11:33 Снимка: ДНЕС+

Лавров за Украйна: Ще изпълним поставените цели, независимо колко време ще ни отнеме

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че всички цели на руската специална военна операция в Украйна ще бъдат постигнати, "независимо колко време ще отнеме това". Той каза това в интервю за списание Newsweek.

"С действията си за подхранване на русофобски неонацистки режим в Украйна, с военното си разширяване и превръщането на територията ѝ в плацдарм за възпиране на Русия Западът не ни остави друг избор, освен да проведем специална военна операция", заяви Лавров.

Той припомни, че целите на руската военна агресия са защита на населението на Донбас, премахване на заплахите за сигурността на Русия, демилитаризация и денацификация на Украйна.

"Всички те остават актуални и ще бъдат изпълнени, независимо колко време ще отнеме това", подчерта Сергей Лавров.

Министърът също така отбеляза, че Русия "ще устои на всякакъв санкционен натиск".

По-рано френският президент Еманюел Макрон призова световната общност да окаже "максимален натиск" върху руския президент Владимир Путин, за да спре военната си агресия срещу Украйна.

На 21 септември руският президент Владимир Путин направи обръщение към руснаците, за да обяви частична мобилизация. Решението е взето поради необходимостта от запазване на суверенитета на Руската федерация, обясни Путин.

Той дори подчерта, че само тези, които са в резерва, ще подлежат на наборна военна служба.

Частичната мобилизация започна на 21 септември. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че ще бъдат мобилизирани 300 000 души.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648