Лаура Кьовеши готова да разследва нарушенията на санкциите в ЕС

ЕС и Свят 05.12.2022 10:47 Снимка: ДНЕС+

Лаура Кьовеши готова да разследва нарушенията на санкциите в ЕС

Главният прокурор на Европейския съюз, извоювала си репутация с борбата с корумпирани политици в родната си Румъния, Лаура Кьовеши казва, че няма търпение да се заеме с борбата с нарушителите на санкциите спрямо Русия.

Службата на европейския прокурор, която функционира от малко повече от година, е добре подготвена да се справи с нарушаването на санкциите, тъй като блокът напредва с плановете да го превърне в престъпление съгласно законодателството на ЕС и да даде на службата си правомощия да го преследва възможно най-скоро, заявява Лаура Кьовеши, пише "Блумбърг".

Главният европейски прокурор уверява, че службата, която оглавява е готова и може да започне разследванията още същия ден, в който разполага с правните инструменти.

Досега ЕС е замразил активи на стойност около 18,9 млрд. евро, принадлежащи на руски физически и юридически лица, попаднали под удара на санкциите, след като Владимир Путин нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Европейската прокуратура вече разследва случаи на предполагаеми измами с бюджета на ЕС на стойност над 5 млрд. Евро.

Кьовеши беше сред първите посетили Украйна след руското нахлуване и е подписала споразумение с властите за обмен на информация по подозрения за случаи на измами в Украйна, свързани с европейски фондове. Украйна вече получи статут на кандидат за членство и може да получи предприсъединително финансиране.

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062