Кристалина Георгиева: Ваксините спасяват милиони животи

ЕС и Свят 13.10.2021 19:45 Снимка: ДНЕС+

Кристалина Георгиева: Ваксините спасяват милиони животи

Добрата новина е, че икономическото възстановяване продължава - отчасти поради извънредните мерки, а също и защото ваксините продължават да спасяват милиони животи. Но пътят напред е по-предизвикателен - с несигурни перспективи за инфлация, повишени нива на дълга и трайни икономически различия.

Това заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на пресконференция като част от Годишните срещи на МВФ и Световната Банка. Речта й бе получена в БТА от представителството на Фонда в България.

Георгиева припомни, че вчера институцията, която оглавява, леко е намалила глобалната си прогноза за растеж до 5,9 процента за тази година и е оставила непроменена прогнозата си за следващата година - на 4,9 процента.

Управляващият директор на МВФ добави, че след две години, през 2024 година, близо 160 икономики все още ще имат по-ниско ниво на продукция спрямо периода преди пандемията.

Кристалина Георгиева открои три приоритета от програмата на МВФ за глобална политика, публикувана днес: ваксиниране, калибриране и ускоряване.

По думите й, първо са необходими по-големи усилия за ваксинация. Във връзка с това тя призова да бъдат изпратени повече ваксини в развиващите се страни и да бъдат премахнати търговските и финансовите ограничения.

"Ако го направим, все още можем да постигнем целите на нашите многостранни лидери да ваксинират поне 40 на сто от хората във всички страни тази година и 70 на сто до средата на 2022 година", посочи ръководителката на МВФ.

"Ако не го направим и ситуацията с Ковид-19 има по-продължително въздействие, това може да забави възстановяването и да доведе до загуби на глобален БВП от 5,3 трилиона долара през следващите пет години", предупреди тя.

Второ, каза още тя, всяка страна трябва внимателно да калибрира политиките си срещу ефектите от пандемията и наличните възможности за провеждане на политики. Георгиева добави, че се очаква ценовият натиск да спадне в повечето страни през 2022 година.

Третият акцент, който тя изтъкна, е ускоряването на основните реформи за повишаване на устойчивостта.

"Действията в областта на климата са от съществено значение. Правилният пакет от екологични политики за всяка нация, включително стабилна цена на въглерода и значително увеличаване на зелените инвестиции, може да създаде 30 милиона нови работни места през това десетилетие", посочи Кристалина Георгиева.

"По време на тази криза ние предоставихме 118 милиарда долара на 87 държави и облекчение за обслужване на дълга за най-бедните ни членове", добави още управляващият директор на МВФ.

В заключение Георгиева каза: "Стартираме нашите годишни срещи в особено предизвикателен момент, когато политиците се борят както с непосредствената цел за преодоляване на кризата, така и с огромния натиск за трансформиране на икономиките - да ги направим по-стабилни, по-зелени, по-справедливи. Изправени сме пред някои от най-сложните политически решения и трудни компромиси от десетилетия. Начинът, по който ги правим, ще има силно въздействие през следващите години", обобщи тя./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648