Кристалина Георгиева: Инфлацията е данък върху бедните

ЕС и Свят 08.06.2023 18:38 Снимка: ДНЕС+

Кристалина Георгиева: Инфлацията е данък върху бедните

Централна Азия може да покаже на целия свят, че съвместната работа е възможна, това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд по време на първото издание на "Международния форум Астана", който се провежда днес и утре в столицата на Казахстан. Платформата наследява "Международен икономически форум Астана", чието последно издание се състоя през 2019 г.

Домакин на форума е президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

Сред участниците във форума са управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, генералният директор на Световната търговска организация (СТО) д-р Нгози Оконджо-Ивеала, генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Хелга Шмид и др.

По думите на Кристалина Георгиева една от най-големите възможности за развитие на региона е младото население на страните в него - около 60 на сто от жителите му са под 30 години.

Тя поздрави президента на Казахастан Касъм Жомарт Токаев за организирането на форума и за неговото послание за мултилатерализъм - политика, отворена към всички страни по света. Георгиева цитира прогноза на МВФ според която, ако светът се раздели на отделни сфери на влияние, това ще доведе до понижаване на световния брутен вътрешен продукт с повече от 7 на сто или с около 7 трилиона долара. "Това е комбинираният размер на икономиките на Германия и Япония", посочи Георгиева.

Ако се добави и ефектът от технологичната фрагментация, световният БВП би се понижил дори с повече от 10 на сто, допълни управляващият директор на МВФ.

 

Тя даде за пример как взаимодействието на централните банки по света по време на пандемията от КОВИД-19 е смекчило негативните й ефекти. "Тогава, в началото на пандемията, ние прогнозирахме, че загубите за страните по света ще бъдат над 10 на сто от брутния им вътрешен продукт, но благодарение на глобалното сътрудничество тази прогноза не се реализира".

В нашата последна прогноза ние очакваме растежът на световната икономика да бъде в размер на 2,8 на сто за тази година и 3 на сто за 2024 г., а този на инфлацията да е 7,2 на сто през 2023 г. На този фон ние повишихме прогнозата си за ръст на БВП на Казахстан с 0,5 на сто до почти 5 на сто.

Георгиева защити действията на централните банки по света в усилията им да понижат инфлацията. Целите за постигане на ниска инфлация не са случайни, ката тя и добави, че "инфлацията е данък за бедните".

За да подпомогне Казахстан и други страни от региона, МВФ откри виртуално Центъра за развитие на регионалния капацитет в Кавказ, Централна Азия и Монголия (CCAMTAC) на 1 февруари 2021 г., преди личното му откриване в Алмати.

Съвместно начинание между МВФ, девет страни-членки (Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Монголия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан) и партньори за развитие, то обслужва разнообразен и динамичен регион от 80 милиона души, предаде БТА.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364