Кремъл отхвърли публикацията на "Монд" за разговора между Путин и Макрон

ЕС и Свят 23.09.2020 16:16 Снимка: ДНЕС+

Кремъл отхвърли публикацията на "Монд" за разговора между Путин и Макрон

Кремъл коментира публикацията на френския вестник "Монд", че руският президент Владимир Путин е казал на френския си колега Еманюел Макрон, че руският опозиционер Алексей Навални може да се е отровил сам.

"Темата за пациента в Берлин всъщност беше обсъдена по време на неотдавнашните разговори между президента Путин и президента Макрон. И ние съобщихме за това. В същото време вестникът е напълно неточен в предаването на техните изявления. А, за да бъдем честни, не биха и могли да бъдат точни", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

Той също така отбеляза, че ако вестникът е информирал точно за изявленията, това щяло да означава, че френските власти са предали записа на медиите, което според него не може да бъде вярно.

Песков също така отбеляза, че нервнопаралитичното вещество "новичок" вече можело да бъде произвеждано от много страни, така че можело да бъде невъзможно да се проследи произхода му.

"Абсолютно неприемливо е химическо оръжие или някои от неговите елементи да присъстват в Русия, Европа или другаде, защото сме поели ангажимент за всички задължения по Конвенцията за химическите оръжия", увери Песков.

Руският опозиционер и ръководител на Фондацията за борба с корупцията Алексей Навални се разболя тежко по време на вътрешен полет в Русия на 20 август.

Самолетът кацна аварийно в град Омск, където първоначално той беше лекуван, след което беше транспортиран в болница "Шарите" в Берлин, както семейството му поиска.

Германските лекари обявиха, че изследванията на Навални съдържат следи от бойното отровно вещество "новичок". Това беше потвърдено от независими лаборатории във Франция и Швеция./news.bg

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965