Кремъл: Новите санкции на САЩ няма да допринесат за среща между Путин и Байдън

ЕС и Свят 15.04.2021 19:56 Снимка: ДНЕС+

Кремъл: Новите санкции на САЩ няма да допринесат за среща между Путин и Байдън

Москва осъжда санкционното устремление на Вашингтон и ще отговори на принципа на реципрочност, за да осигури най-добре своите интереси. Това съобщи в четвъртък прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Осъждаме всякакви санкционни стремежи и ги считаме за незаконни. Във всеки случай принципът на реципрочност по този въпрос е в сила, за да можем най-добре да гарантираме нашите интереси“, каза говорителят на Кремъл.

Той смята, че съобщенията в американските медии за нови санкции срещу Москва вероятно са „изтичане“ на информация, по думите му „няма дим без огън“. „Засега няма да коментираме вестникарски новини. Ще изчакаме да бъдат обявени конкретни решения на официален Вашингтон. Разбира се, не бихме искали нашите отношения да се развиват по ленинската формула – „една крачка напред - две назад“, заяви Песков, цитиран от "Фокус".

Песков каза още, че вероятните нови санкции на САЩ няма да улеснят срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън. „Със сигурност, обсъжданите, вероятни санкции по никакъв начин няма да допринесат за такава среща“, заяви говорителят на Кремъл. „А дали те ще попречат или не, това ще реши президентът на Русия“.

През следващите няколко седмици няма да е възможно да се уреди двустранна среща, добави той. „Двустранна среща, разбира се, няма да може да бъде организирана толкова бързо. Този въпрос все още е в процес на анализ“, каза Песков. Той добави, че най-вероятно „говорим за климатична среща на върха, насрочена за следващата седмица“.

Във вторник Путин и Байдън проведоха втори телефонен разговор по инициатива на Вашингтон, откакто новият американски лидер встъпи в длъжност. Според Кремъл лидерите са обсъдили задълбочено състоянието на двустранните отношения и редица международни въпроси. Белият дом информира, че Байдън е предложил на Путин да проведат лична среща „в трета държава“. По-късно американската страна заяви, че САЩ, поради плановете за провеждане на срещата на върха, не променят позицията си за оказване на натиск върху Руската федерация.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Байдън е предложил среща на върха през следващите седмици.

По-рано Bloomberg съобщи, че новите американски антируски санкции могат да засегнат няколко десетки физически и юридически лица и ще включват и ограничения, свързани с държавния дълг на Руската федерация. Според агенцията новите ограничения може да бъдат обявени още в четвъртък. По-специално ще бъде въведена забрана за закупуване на дългови ценни книжа от американски финансови институции директно от Централната банка на Руската федерация, Министерството на финансите на Руската федерация и нейния суверенен фонд./БТА

CHF CHF 1 1.78452
GBP GBP 1 2.27256
RON RON 10 3.96937
TRY TRY 10 1.90528
USD USD 1 1.61893