Кремъл: Дроновете над Черно море доказват прякото участие на САЩ в конфликта с Русия

ЕС и Свят 19.03.2023 17:41 Снимка: ДНЕС+

Кремъл: Дроновете над Черно море доказват прякото участие на САЩ в конфликта с Русия

Полетите на американски дронове над Черно море са знак за пряката намеса на САЩ в конфликт с Русия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Миналата седмица американски дрон се разби в морето, след като беше прехванат от руски изтребители Су-27. Това беше първият известен пряк военен сблъсък между двете страни, откакто Русия започна войната си в Украйна миналата година.

"Напълно очевидно е какво правят тези дронове и тяхната мисия съвсем не е с мирни цели за осигуряване на безопасността на корабоплаването в международни води", подчерта Песков в телевизионно интервю.

"Всъщност говорим за пряко участие на операторите на тези дронове в конфликта, и то срещу нас", допълни той.

САЩ твърдят, че руските самолети са напръскали с гориво дрона при инцидента във вторник, след което един от тях е закачил витлото му и е причинил падането му по време на разузнавателна мисия в международното въздушно пространство.

От своя страна Русия посочва, че дронът е нарушил ограниченията на въздушното пространство и е изгубил контрол след рязка маневра.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу награди пилотите на изтребителите, свалили дрона, които бяха обвинени от Вашингтон в безразсъдство и възможна некомпетентност.

Москва твърди, че Съединените щати и техните съюзници използват Украйна, за да водят война срещу Русия и да ѝ нанесат "стратегическо поражение".

На свой ред Вашингтон поддържа версията, че помага на Киев да се защити срещу непровокираната руска инвазия.[**sorce_name**]

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648