Крайнодесни в Германия окачиха предизборни плакати, зовящи "Обесете Зелените"

ЕС и Свят 21.09.2021 19:45 Снимка: ДНЕС+

Крайнодесни в Германия окачиха предизборни плакати, зовящи "Обесете Зелените"

Германски съд постанови премахването на предизборни плакати с надпис "Обесете зелените", поставени от крайнодясна партия със съмнения за връзки с неонацистки групи, предаде "Ройтерс".

Плакатите, окачени в град Цвикау, са били поставени от "Третият път", малка партия, наблюдавана от службите за сигурност, дни преди изборите, които ще определят курса на най-голямата икономика в Европа след напускането на канцлера Ангела Меркел.

Зелените, трети в социологическите допитвания, вероятно ще бъдат част от коалиционно правителство след изборите за Бундестага на 26 септември.

Германските опасения относно крайнодясното насилие бяха засилени преди две години, когато консервативният политик Валтер Любке беше застрелян от неонацист заради неговите проимиграционни възгледи.

Върховният регионален съд в източната провинция Саксония отмени решението на по-нисшестоящ съд, който определи, че плакатите могат да останат окачени, стига да не са поставени в рамките на 100 метра от плакатите на Зелените.

"Свободата на изразяване на партията трябва да отстъпи на заден план на защитата на обществената безопасност", се изтъква в изявление на по-висшестоящия съд и се добавя, че плакатите биха могли да се разглеждат като подбуждане към омраза и насилие срещу членове на Зелените.

"Третият път" твърди, че лозунгът бил двусмислен, особено в контекста на избори, след като нейните агитационни плакати са зелени и че имало основание от гледна точка на свободата на словото за запазване на плакатите./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448