Кравите по целия свят са застрашени от зараза с птичи грип

ЕС и Свят 01.05.2024 13:26 Снимка: ДНЕС+

Кравите по целия свят са застрашени от зараза с птичи грип

Вирусът вече засегна селскостопанските животни в САЩ; властите се опитват да проверят безопасността на млякото и месото

Служител на Световната здравна организация обяви във вторник, че съществува риск вирусът на птичия грип H5N1 да се разпространи чрез мигриращите птици по кравите в други страни извън САЩ, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Официалните власти на САЩ се опитват да проверят безопасността на млякото и месото, след като от края на март насам вирусът H5N1 е потвърден в 34 стада млечни крави в девет щата и при един човек в Тексас.

"Тъй като вирусът се пренася по целия свят от прелетни птици, със сигурност съществува риск крави в други държави да се заразят", заяви Вънцин Чжан, ръководителка на Глобалната програма за грип на СЗО, на брифинг в Женева.

Тя повтори, че агенцията на ООН смята, че цялостният риск за общественото здраве, който вирусът представлява, е нисък, но призова към бдителност.

Проби от пастьоризирано мляко са дали положителен резултат за наличието на остатъци от вируса на птичия грип, който зарази млечни крави в САЩ, предодаха на 24 април Асошиейтед прес и АФП, като цитираха американските власти.

На 19 април СЗО съобщи, че щамът на вируса е открит в много високи концентрации в суровото мляко на заразени крави.

На 5 април здравните власти съобщиха за заразени (за първи път) млечни крави в щатите Охайо, Канзас и Ню Мексико.

Още на 26 март бе установено, че мляко от крави в щатите Тексас и Канзас е дало положителен резултат за птичи грип. 

На 2 април в щата Тексас беше диагностициран човек с птичи грип - инфекция, свързана с наскоро открития вирус при крави.

Последва предупреждение на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) за риска от мащабна пандемия от птичи грип, ако вирусът започне да се предава между хора, защото липсва имунитет срещу него.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини