Крал Чарлз III ще направи първата си публична поява, откакто беше диагностициран с рак

ЕС и Свят 30.04.2024 09:31 Снимка: ДНЕС+

Крал Чарлз III ще направи първата си публична поява, откакто беше диагностициран с рак

На 30 април крал Чарлз III ще направи първата си официална публична поява, откакто беше диагностициран с рак, а лекарите заявиха, че са „много окуражени“ от напредъка на лечението му.

Очаква се британският държавен глава и съпругата му, кралица Камила, да посетят лечебно заведение за лечение на рак, за да се срещнат с медицински специалисти и пациенти.

75-годишният Чарлз преустанови публичните си задължения през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата, предаде АФП.

Точното естество на рака му не беше оповестено.

Неговата снаха Катрин, принцеса на Уелс, на 42 г., претърпя коремна операция през януари, а през март заяви, че е подложена на химиотерапия.

Отново не бяха дадени подробности за това какъв вид рак има тя. Кейт, както е широко известна, е омъжена за по-големия син на Чарлз и негов наследник принц Уилям.

Събитието на 30 април, първото от редица планирани ангажименти през следващите седмици, има за цел да повиши осведомеността за значението на ранното диагностициране на рака и да подчертае иновативните изследвания.

Кралят е патрон на организациите Cancer Research UK и Macmillan Cancer Support, а кралицата е председател на Maggie's, друга благотворителна организация за подпомагане на болни от рак.

След поставянето на диагнозата Чарлз беше забелязван да присъства на църковни служби и на избрани аудиенции. Той също така е продължил официалните си държавни дела.

На 26 април Бъкингамският дворец заяви, че лекарите са „много окуражени“ от напредъка на лечението му и са „позитивно настроени“ за по-нататъшното му възстановяване.

Лечението му като амбулаторен пациент ще продължи, но графикът му през следващите седмици ще бъде намален и ще зависи от лекарските препоръки.

Един от предстоящите ангажименти е държавното посещение на император Нарухито и императрица Масако през юни.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319