Коронавирус: Съд в Испания отхвърли опит за повторно налагане на полицейски час в Барселона

ЕС и Свят 23.08.2021 17:41 Снимка: ДНЕС+

Коронавирус: Съд в Испания отхвърли опит за повторно налагане на полицейски час в Барселона

Съд в Испания отхвърли искане на регионалното правителство на Каталуния за повторно налагане на полицейски час заради коронавируса в Барселона и десетки други градове, аргументирайки се, че мярката е "непропорционална", тъй като заразените са намалели, предаде "Франс прес".

Каталунското правителство в петък поиска съдебно одобрение за налагане на полицейски час през нощта в общини с 20 000 жители или повече, където процентът на заразяване надвишава 125 случая на 100 000 жители за период от седем дни.

Това би важало за 62 общини, включително Барселона и популярни морски курорти като Лорет дел Мар, Салоу и Камбрилс.

Искането дойде ден, след като върховният съд на Каталуния отказа да удължи нощния полицейски час, наложен в средата на юли в повечето общини в североизточната област, в която живеят около 7,8 млн. души.

Върховният съд на Каталуния даде зелена светлина за удължаване на полицейския час три пъти, но заяви, че мярката вече е оправдана само в 19 общини.

Днес той постанови, че новото искане за полицейски час, което би се приложило само за най-големите градове в Каталуния, "е още по-ненужно и непропорционално".

"Контролът на социалните взаимодействия не е мярка, която трябва да бъде разрешена от съдилищата", определи Върховният съд на Каталуния.

Здравеопазването е отговорност на регионалните правителства в Испания, но мерките, засягащи свободите, като свободата на движение, трябва да бъдат разрешени от съдилищата.

Ръководителят на регионалното правителство на Каталуния Пере Арагонес заяви, че комендантският час "не е въпрос на обществен ред, а е здравен въпрос".

"И затова трябва да имаме инструменти за предотвратяване на нови инфекции, особено сега, когато те намаляват", каза той по време на каталунската телевизия малко след решението на съда.

Каталуния е имала инфекция от над 1000 случая на 100 000 жители, когато е въвела комендантския час в средата на юли, което е двойно повече от средното за Испания.

Но към петък тази цифра е паднала до 302, което е по -ниско от средното за страната от 345, според данни на министерството на здравеопазването./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448