Коли бомби убиха осем в Северна Сирия

ЕС и Свят 10.07.2023 16:41 Снимка: ДНЕС+

Коли бомби убиха осем в Северна Сирия

Коли бомби предизвикаха смъртта на най-малко осем души, включително три деца, в два отделни инцидента в Северна Сирия в неделя, съобщава военен наблюдател цитиран от The Defense Post.

Първата експлозия разтърси автосервиз в село Шауа, близо до турската граница, където преобладават протурски бойци. Петима цивилни, включително три деца, са загинали, а други 10 са били ранени, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана във Великобритания.

Районите в Северна Сирия, контролирани от Турция и нейните съюзници, са изправени пред постоянно насилие, бомбардировки и сблъсъци между въоръжени групировки.

Вторият инцидент се случва в град Манбидж, където експлозивно устройство, поставено в превозно средство, убива трима бойци, свързани с Сирийските демократични сили (SDF), които са подкрепяни от кюрдите. Манбидж, която преди беше контролирана от "Ислямска държава", в момента е под контрола на военен съвет, свързан с SDF и подкрепян от САЩ.

Никоя група не пое незабавна отговорност за тези бомбени атентати. Войната в Сирия започна през 2011 г. след жестокото потушаване на антиправителствените протести и се превърна в сложен конфликт, включващ джихадисти и чуждестранни сили. Досега конфликтът е отнел живота на над половин милион души и е принудил милиони да напуснат домовете си.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361