Кола се вряза във фермерска барикада във Франция, жена загина, а други двама са ранени

ЕС и Свят 23.01.2024 16:55 Снимка: ДНЕС+

Кола се вряза във фермерска барикада във Франция, жена загина, а други двама са ранени

Лекари се борят за живота на 14-годишната дъщеря на жертвата

Разрастващите се демонстрации на френските фермери срещу ниското заплащане и други поводи за недоволство бяха белязани от трагедия днес, след като една жена загина, а съпругът и 14-годишната й дъщеря бяха ранени, когато автомобил се опита да премине пред импровизирана барикада, издигната на пътя от протестиращите, съобщиха властите, предаде БТА.

Дъщеря й, обявена за мъртва по грешка от прокуратурата, все още е между живота и смъртта.

Прокурорът Франк Растул каза пред общественото френско радио "Франс бльо окситани", че трима души на импровизираната барикада са били пометени от кола и че следователи в момента се опитват да установят дали инцидентът е бил умишлен. Трагедията се е разиграла преди изгрев в град Памие, в региона Ариеж в Югозападна Франция, съобщиха местните власти в социалните мрежи.

Новинарският канал "Бе Еф Ем Те Ве" показа на кадри как пътят е бил блокиран от демонстрантите с помощта на бали сено и трактори. Жената, която е загинала, както и нейният съпруг и дъщеря ѝ, са били членове на синдиката на земеделците, каза председателят на профсъюза Арно Русо, съобщи радио "Монте Карло".

Според първите данни, предадени от прокурора и префекта на Ариеж, сблъсъкът е станал неволно. Твърди се, че тримата пътници в автомобила, участвал в тази трагедия, са арменци. Те са арестувани на място.

Фермерите протестират от месеци във Франция за по-добро заплащане и срещу, по думите им, прекомерното регулиране на пазара, нарастващите разходи и други проблеми. Действията им продължават в целия регион Окситания, като конфликтът започва да се разпространява в останалата част от страната. В този контекст на голямо напрежение се случи трагедия.

Еманюел Макрон обяви в социалните мрежи, че е поискал от правителството си да "предостави конкретни решения" на фермерите, след като изрази съболезнованията си за трагедията.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957