КНДР стяга армията срещу Южна Корея

ЕС и Свят 14.06.2020 12:30 Снимка: ДНЕС+

КНДР стяга армията срещу Южна Корея

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен- ун - Ким Йо-чен, предупреди, че ответните мерки срещу Южна Корея може да включват участие на армията, съобщава "Ройтерс".

Напрежението между двете страни нарасна заради избягали от КНДР лица, които изпращали обратно храна и пропагандни материали.

Упражнявайки властта, дадена ми от Върховния лидер, нашата Партия и държавата, дадох инструкции на отдела, натоварен с отношенията с врага, да извърши решително следващото действие, предупреди Ким Йо-чен, която неофициално е сред водещите помощници на брат си.

От думите й обаче не става ясно може да бъде това следващо действие.

Преди дни Сеул предприе законови действия срещу лица, изпращащи материали, като ориз и пропагандни материали, през границата или чрез бутилки в морето. Пхенян заяви, че е разгневен от тези действия и през последната седмица прекъсна комуникационните линии със Сеул и заплаши да затвори междукорейския офис за връзка.

Като част от усилията за подобряване на отношенията с КНДР администрацията на президента Мун Дже-ин се опита да разубеди избягалите от Северна Корея да изпращат ориз и пропагандни материали. Активисти се оплакаха от натиск да избягват критики срещу Пхенян.

В свое изявление от министерството на националното обединение на Южна Корея призоваха северната си съседка да спазва постигнатите в миналото споразумения./news.bg

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931