Кметът на Харков продължава да говори на руски, въпреки глобата

ЕС и Свят 26.11.2022 15:41 Снимка: ДНЕС+

Кметът на Харков продължава да говори на руски, въпреки глобата

Кметът на Харков Игор Терехов коментира решение на Тарас Кремен, комисар по защитата на държавния език, който го глоби с 3400 гривни (92 долара по текущия курс) за използване на руски език в комуникацията с жителите на Харков, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

В телевизионен ефир Терехов каза, отчасти на руски, отчасти на украински, че официалните му уебсайтове и акаунти в социалните мрежи ще преминат на украински (каналът на Терехов в "Телеграм" е почти изцяло на руски), но самият той ще продължи да комуникира с жители на града на руски, тъй като този език, според него, се говори от 80% от жителите на Харков.

Трудно е да се провери точността на това твърдение, тъй като значителна част от жителите напуснаха Харков в условията на постоянните обстрели; освен това, след началото на пълномащабната война, отношението към руския език в украинското общество се промени доста радикално, така че много рускоговорящи жители на източните региони сами решиха да преминат към украинския език.

Игор Терехов говори на руски през целия си живот и преди войната беше смятан за противник на декомунизацията и дерусификацията на имената на градските улици (в Харков все още са останали имена на улици като Пушкинская, Краснодарская или Петрозаводская). Въпреки това от началото на войната той ръководи отбраната на града.

Припомняме, че предишният кмет на града Генадий Кернес, който почина от COVID-19 през месец декември 2020 година, също беше противник на дерусификацията и защитаваше руските паметници в града, включително паметника на маршал  Георги Жуков.

През 2014 година Кернес не подкрепи Майдана, а на 28 април същата годиона срещу него бе извърпено покушение.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853