Китайската индустрия за електрoмобили е много по-голяма от Nio и Xpeng

ЕС и Свят 13.09.2021 15:42 Снимка: ДНЕС+

Китайската индустрия за електрoмобили е много по-голяма от Nio и Xpeng

Когато говорим за електрически автомобили, каквито и спорове да има, едно е ясно - това са автомобилите на бъдещето. Поне на близкото такова. Секторът става все по-голям и по-печеливш и Китай определено иска да заема все по-сериозна част от него. И в този ред на мисли - броят на новите китайски фирми, свързани с "новите енергийни превозни средства" се е увеличил с 81 000 през само до средата на август тази година, съобщава CNBC. С това общият им брой е над 321 000. Доста повече от широко известните Nio и Xpeng.

Същевременно Пекин затяга регулациите срещу електромобилния сектор

Bloomberg предава, че китайските власти очевидно са си поставили за цел да консолидират сектора на електромобилите в страната. И за това си има обяснение. Дългогодишните усилия на държавата да развият индустрията създадоха твърде много играчи и много от тях са на ръба на оцеляването.

"Занапред производителите на електромобили трябва да стават по-големи и по-силни. В момента техният брой е твърде голям", коментира китайският министър на промишлеността и информационните технологии Сяо Яциун.

Според него е наложително многобройните китайски компани да се възползват от всичко, което пазарът предлага и да обмислят за сливания и преструктурирания. Само по този начин китайската индустрия ще може да отговори адекватно на европейската и американската в бъдеще.

Китай успя да превърне своя сектор на електромобили в най-големия в света и сега насочва усилията си към консолидация на компаниите в тази сфера. Правителството планира различни мерки и регулации, за да намали свръхкапацитета в сектора и да насочи ресурсите към няколко важни производствени центъра.

Мерките

Регулаторите обмислят да въведат праг за минимален реализиран производствен капацитет за сектора и тези провинции, които не изпълняват изискванията няма да могат да одобряват нови проекти, докато не се появи свръхкапацитет на друго място. Опитите за реформи в сектора на електромобили последваха цялостните усилия на президента Си Дзинпин да преструктурира икономиката и обществото на страната. В последните месеци властите затегнаха контрола върху редица сфери, като частното образование и технологичните гиганти. Това доведе до загуби в размер на милиарди долари за редица световни и местни компании.

Ръстът на китайските компании за електромобили тази година идва след като 78 600 фирми са навлезли в индустрията през 2020-а - в разгара на пандемията

През последната година технологични гиганти като Huawei, Baidu и Xiaomi скочиха в надпреварата за електрически автомобили с различни бизнес партньорства и инвестиции. Акциите на Nio нараснаха с повече от 1000% през 2020-а, след капиталова инжекция от 7 милиарда юана (1 милиард долара) от ръководена от държавата група инвеститори./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448