Китай се прицели в "цивилизован" интернет с акцент върху "социалистическите ценности"

ЕС и Свят 14.09.2021 16:50 Снимка: ДНЕС+

Китай се прицели в "цивилизован" интернет с акцент върху "социалистическите ценности"

Китай ще увеличи усилията си да насърчава "цивилизован" интернет, като засили надзора върху харесванията на новинарски сайтове и онлайн платформи и ги насърчи да популяризират основните социалистически ценности, информира държавната агенция "Синхуа".

След години на бърз растеж и бърза промяна китайските регулатори се опитват да засилят контрола върху обществото с по-строг надзор върху редица сектори от технологиите до образованието и развлеченията.

Киберпространството трябва да се използва за насърчаване на образованието за управляващата комунистическа партия и нейните постижения, съгласно насоките, публикувани от Държавния съвет.

Трябва да се вземе ясна позиция срещу "историческия нихилизъм", дефиниран като всеки опит да се използва миналото, за да се постави под въпрос водещата роля на партията или "неизбежността" на китайския социализъм, и да се насърчават добрите морални ценности, например чрез публикуване на случаи с участието на модели работници, се казва в него.

Нормите за поведение в киберпространството също трябва да бъдат укрепени чрез култивиране на етика и правила, които съответстват на социалистическите основни ценности, се казва в него, като се добавя, че трябва да се положат усилия, за да се помогне на младите хора да използват интернет "правилно" и "безопасно".

Интернет платформите ще бъдат необходими за подобряване на самодисциплината и управлението на платформи за съдържание, като стрийминг на живо, ще бъдат засилени, като обществеността ще бъде насърчавана да участва в надзора.

Формулирането, преразглеждането и прилагането на закони като тези, свързани с киберпрестъпността и защитата на непълнолетни, също ще бъдат ускорени, съобщи Синхуа./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448