Китай пусна на свобода Спавор и Ковриг

ЕС и Свят 25.09.2021 13:11 Снимка: ДНЕС+

Китай пусна на свобода Спавор и Ковриг

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо съобщи, че двамата задържани в Китай канадски граждани Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор са на път за Канада, предаде Global News. Те са отново на свобода, след като прекараха над 1000 дни в затвора в Китай. Трюдо каза, че двамата са се качили на самолет в събота сутринта с посланика на Канада в Китай Доминик Бартън.

"Тези двама мъже са преминали през невероятно трудно изпитание, каза Трюдо. Добра новина за всички нас е, че те са на път за вкъщи при семействата си."

Припомняме, че това се случва часове, след като финансовият директор на Huawei Мън Уанджоу беше освободена от домашния арест във Ванкувър и ѝ беше позволено да се върне у дома в Китай, след като сключи сделка с американското правосъдие. Очаква се през следващата седмица тя да замине за Китай.

През август стана ясно, че китайски съд е осъдил канадския бизнесмен Майкъл Спавор на 11 години затвор и депортация за шпионаж. Съдебният процес се проведе през март, но решението не беше публикувано заради процеса срещу Ванчжоу. Трюдо разкритикува Китай за блокирането на достъпа до процеса срещу Спавор. Официално, Пекин не призна, че между двете дела има връзка.

Отава декларира неведнъж, че освобождаването на двамата е приоритет. /news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648