Ким Чен-ун посети руски университет и океанариум

ЕС и Свят 17.09.2023 12:53 Снимка: ДНЕС+

Ким Чен-ун посети руски университет и океанариум

Подариха му бронирана жилетка и дронове

Ден след като инспектира руските бомбардировачи, способни да носят ядрени оръжия, севернокорейският лидер Ким Чен-ун се отдаде на по-лежерен режим в неделя, като посети университет и наблюдава шоу с моржове в руски океанариум, предава Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Севернокорейските държавни медии изтъкнаха преобладаващата насоченост на пътуването на Ким, описвайки дискусиите му с руския министър на отбраната Сергей Шойгу за разширяване на "стратегическата и тактическата координация" между армиите на страните им, което се случва на фона на опасенията на Запада за доставки на муниции от пхенян на Москва, което евентуално може да подхрани войната в Украйна.

Агенция РИА Новости публикува видеозаписи, на които се вижда как Ким - облечен в черен костюм и придружен от висшите си служители - разговаря с руски официални лица чрез преводачи, докато се разхожда из кампуса на Далекоизточния федерален университет на остров Руски.

Според руските държавни медии Ким се е срещнал с Олег Кожемяко, губернатор на руския регион Приморие, който включва пристанищния град Владивосток, както и с руския министър на природните ресурси Александър Козлов и с ректора на университета Борис Коробец.

По-късно Ким е бил видян в най-големия в Русия Приморски океанариум на острова, където е гледал представления с участието на китове белуга, делфини, тюлени и морж "Миша", които изглежда са му харесали особено много, информират руските държавни медии.

По време на официалното си посещение в Русия севернокорейският лидер Ким Чен-ун получи от губернатора на Приморския край Олег Кожемяко бронирана жилетка и комплект безпилотни самолети, произведени в региона.

На лидера на КНДР са били дарени пет безпилотни самолета камикадзе и разузнавателен дрон от типа "Геран-25" с функция за вертикално излитане. Тези безпилотни летателни апарати също се произвеждат в Приморския край. Освен това на севернокорейския гост е бил подарен комплект специални дрехи, с ниска видимост за термовизионни камери.

CHF CHF 1 2.06835
GBP GBP 1 2.28157
RON RON 10 3.93757
TRY TRY 100 6.25016
USD USD 1 1.80811