Кандидатът за министър на икономиката на Германия разкритикува "Северен поток 2"

ЕС и Свят 26.11.2021 15:20 Снимка: ДНЕС+

Кандидатът за министър на икономиката на Германия разкритикува "Северен поток 2"

Кандидатът за поста министър на икономиката на Германия и съпредседател на партия "Съюз 90/Зелените" Роберт Хабек разкритикува газопровода "Северен поток 2" в интервю за вестник "Зюддойче цайтунг".

По-конкретно той се отказва да гледа на газопровода като търговски проект.

"Северен поток 2" никога не е бил просто частен икономически проект. Това е стратегически проект, който оказва натиск върху Украйна и увеличава зависимостта на германската политика", изтъкна Хабек.

Според германските медии в новото правителство Хабек ще оглави Министерството на икономиката и ще заеме поста вицеканцлер, а неговата съратница Аналена Бербок (другият съпредседател на Зелените) ще стане външен министър, а лидерът на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер ще оглави Министерството на финансите. Канцлер ще бъде лидерът на Социалдемократическата партия Олаф Шолц.

Газопроводът "Северен поток 2" се простира от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно. Строителството приключи на 10 септември, въпреки многобройните санкции на САЩ и съпротивата от други страни.

За пускането на газопровода е необходимо да завърши сертифицирането на компанията Nord Stream 2 AG като независим оператор на тръбопровода. Противниците на проекта смятат, че това противоречи на актуализираната Газова директива на ЕС, съгласно която различни компании трябва да се занимават с производството и доставката на газа. 

Миналата седмица германският регулатор преустанови процедурата по сертифициране, като препоръча Nord Stream 2" да създаде немско дъщерно дружество, което отново ще трябва да подаде пълен набор от документи./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648