Каналите на Венеция позеленяха

ЕС и Свят 29.05.2023 09:21 Снимка: ДНЕС+

Каналите на Венеция позеленяха

Участък от Канале Гранде на италианския град Венеция стана яркозелен в неделя, съобщава АФП.

Полицията разследва случая, като една от версиите е поредна изява на природозащитници. Италианската противопожарна служба каза, че помага на регионалната агенция за опазване на околната среда да вземе проби за тестване. 

Цветът е забелязан за първи път от местните жители, написа в "Туитър" президентът на региона Венето Лука Зая.

"Префектът е свикал спешна среща с полицията, за да разследват произхода на течността", съобщи той.

Можеха да се видят гондолиери, които се движат през фосфоресциращите води, докато туристите правеха снимки на зелената зона, от моста Риалто нагоре и покрай част от Канала.

Не за първи път Канал Гранде позеленява.

През 1968 г. аржентинският художник Николас Гарсия Урибуру боядисва водите на Канале Гранде на Венеция в зелено с флуоресцентно багрило по време на 34-то Венецианско биенале в трик за насърчаване на екологичното съзнание.

Припомняме, че не за първи път тази години екоактивисти правят акции в Италия, които завършват с вандалски прояви срещу различни знакови обекти. 

През април, трима активисти от организацията за борба с климатичните промени Last Generation изсипаха черна течност на растителна основа в емблематичния фонтан от 17-и век, известен на римляните като La Barcaccia, преди да бъдат изведени от полицията.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993