Канада укрепва отбраната си в Арктика

ЕС и Свят 11.07.2024 09:32 Снимка: ДНЕС+

Канада укрепва отбраната си в Арктика

Канада укрепва отбраната си в Арктика. Страната планира да придобие до12 подводници и е започнала преговори с производителите. Това съобщи канадското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Тази година Канада актуализира отбранителната си политика с акцент върху защитата на Арктика и справянето с предизвикателствата от Русия и Китай. Поръчката на подводници е критична стъпка в прилагането на тази стратегия, се казва в изявление на министерството на отбраната.

Позовавайки се на глобалното затопляне, Канада посочва, че Северният ледовит океан може да се превърне в най-ефективния корабен маршрут между Европа и Източна Азия до 2050 г., като по този начин повишава необходимостта от укрепване на морската сигурност.

"Като страна с най-дългата брегова линия в света, Канада се нуждае от нов флот от подводници",отбеляза министърът на отбраната Бил Блеър.

След като се срещне с производителите, министерството през есента ще публикува официално искане за информация относно възлагането на поръчки, строителството, доставката и оперативните възможности на потенциалните оференти.

В момента Канада разполага с флот от четири подводници, които вече са остарели и скъпи за поддръжка. Новият флот от подводници ще бъде с конвенционално захранване и ще може да работи под леда.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599