Канада изпълнила изисквания за екстрадиция в САЩ на шефа на Huawei

ЕС и Свят 04.08.2020 09:14 Снимка: ДНЕС+

Канада изпълнила изисквания за екстрадиция в САЩ на шефа на Huawei

Генералният прокурор на Канада обяви, че са изпълнени изискванията за екстрадиране на главния финансов директор на Huawei Мън Ванчжоу в Съединените щати, предаде "Ройтерс".

Документите, които бяха подадени миналата седмица и бяха публикувани в медиите в петък, предшестват официалното изслушване на комисията. Тези изслушвания ще се проведат през април 2021 година.

Документите очертават доказателствата в подкрепа на задържането на Мън и стигат до заключението, че тестът за извършване на престъпление е изпълнен.

Huawei отказа коментар и посочи вместо това своите предишни становища относно своите аргументи.

Следващите изслушвания са насрочени за 17-21 август във Ванкувър за някои документи, поискани от Huawei, свързани с първоначалния арест на Мън.

Случаят може да приключи и след няколко години.

Припомняме, че в края на юни, канадският премиер Джъстин Трюдо отказа да освободи Ванчжоу в замяна на двама високопоставени канадци, които са арестувани в Пекин.

Трюдо обаче каза, че арестуването на канадци на случаен принцип не дава възможност на други да управляват правителството на Канада. Не можем да позволим политически натиск или случайни арести на граждани на Канада да повлияят на функционирането на нашата правосъдна система, каза той.

Канадските власти арестуваха Мън във Ванкувър през 2018 г. по американска заповед. Тя е извън гаранцията.

Малко след нейния арест китайските власти задържаха бившия канадски дипломат Майкъл Ковриг и предприемача Майкъл Спавор, обвинявайки ги в шпионаж./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448