Камарата на представителите каза "да" на марихуаната

ЕС и Свят 05.12.2020 10:45 Снимка: ДНЕС+

Камарата на представителите каза "да" на марихуаната

Камарата на представителите (долната карара на американският Конгрес) в петък прие законодателни промени, които ще декриминализират марихуаната, предаде NY times.

Те ще премахнат и издаването на присъдите, свързани с марихуана на федерално ниво.

Демократите се опитваха десетилетия да променят политиките за борба с наркотиците, които непропорционално засягат общности с традиционно ниски доходи.

Джери Надлър, демократ от Ню Йорк и председател на Съдебната комисия заяви, че досегашната политика трайно е поставяла етиката "втора класа хора" на тези общности.

Гласуването завърши с 228 гласа "за" срещу 164 гласа "против" . Законопроектът ще премахне марихуаната от Закона за контролираните вещества, ако бъде окончателно одобрен.

Той ще разреши 5-процентен данък върху марихуаната, с който ще финансират програми за безвъзмездна помощ за малкия бизнес в помощ на най-засегнатите от криминализирането на марихуаната.

Засега обаче гласуването на мерките е почти сигурно обречено в ръководения от републиканците Сенат, където лидерите на тази партия го отхвърлиха като отвличане на вниманието от работата по приемане на облекчение за коронавирус.

Припомняме, че през ноември, щатите Аризона, Ню Джърси, Мичиган и Дакота гласуваха за легализиране на марихуаната за развлечение.

Към момента 11 щата са легализирали марихуаната./news.bg

CHF CHF 1 1.81988
GBP GBP 1 2.19576
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.16004
USD USD 1 1.62121