Каква е справедливата цена на биткойна според JPMorgan

ЕС и Свят 03.11.2021 16:28 Снимка: ДНЕС+

Каква е справедливата цена на биткойна според JPMorgan

Анализатори от инвестиционната банка JP Morgan смятат, че биткойнът трябва да струва почти половината от 63 000-те долара, за които се търгува в момента. Това информира Bloomberg с позоваване на бележка за инвеститори, съставена от експерти на банката.

Справедливата стойност на биткойн е $35 хиляди, до това заключение стигнаха анализаторите от JPMorgan. Те сравниха първата криптовалута със златото и подчертаха, че волатилността на цената на дигиталния актив е четири пъти по-висока от тази на благородния метал. Ако колебанията в курса на биткойн се намалят наполовина, тогава целта от 73 хиляди долара може да се нарече разумна, смятат експертите.

"Общоприетата прогноза за следващата година е целта за биткойн от $100 000. Това обаче е малко вероятно да бъде постигнато без значително намаляване на волатилността. Дигиталните активи са в многогодишна възходяща тенденция, но настоящите нива не са привлекателни за закупуване ", казват от JPMorgan, цитирани от агенцията.

JP Morgan също очаква криптовалутите да се представят добре през 2022 г. като цяло. Анализаторите на инвестиционните банки прогнозират ръст на крипто пазара през следващата година с 15%. Въпреки това банката все още съветва да не превръщате виртуалните пари в ключов актив на инвестиционния портфейл поради високата волатилност.

В същото време JPMorgan съветва клиентите да инвестират в хедж фондове и недвижими имоти. Според експерти те ще превъзхождат традиционните активи като акции и облигации по отношение на рентабилността.

На 3 ноември, сутринта биткойнът се търгува на 62,9 хиляди долара. Миналия месец криптовалутата актуализира историческата си максимална стойност на 67 хиляди долара./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448