Как въздействието на Brexit се оказа по-лошо от пандемията за икономиката на Великобритания?

ЕС и Свят 28.10.2021 16:06 Снимка: ДНЕС+

Как въздействието на Brexit се оказа по-лошо от пандемията за икономиката на Великобритания?

Въздействието на Brexit върху икономиката на Великобритания ще бъде по-лошо от това, причинено от пандемията. Това подчерта председателят на фискалния надзорен орган на Обединеното кралство - Ричард Хюз, цитиран от медиите на Острова.

Според Службата за бюджетна отговорност на страната (OBR) - "напускането на ЕС ще намали дългосрочно БВП с около 4%. А това е мярката за размера на икономиката", коментира Хюз пред BBC. Според него производството също ще бъде намалено - с още поне 2%.

По отношение на инфлацията, прогнозите сочат, че тя вероятно ще достигне 4,4%, като не е изключено да удари най-високия връх, наблюдаван в Обединеното кралство от три десетилетия насам.

Брекзит засегна и много наши сънародници

След 1 юли тази година около 300 000 българи получиха разрешение да живеят, да работят и да умат във Великобритания. На над 15 000 обаче беше отказано. До масова депортация към България все пак не се стигна, но пък много наши сънародници предпочетоха доброволно да се завърнат у нас или да се преместят в друга страна от ЕС. Значително намалява и бройката на желаещите тепърва да учат и работят на Острова.

От 1 октомври на пътуващите до Великобритания дори за туризъм българи вече е необходим международен паспорт, тъй като страната вече не признава българските лични карти. Промяната е част от новите имиграционни правила, които британските власти въвеждат, след като Обединеното кралство напусна ЕС и спря да спазва европейското право за свободно движение на хора. Изключение се прави само за сънародниците ни, които трайно живеят на Острова и имат статут на уседналост. Те имат право да влизат с лична карта до края на 2025-а година.

Отношенията между ЕС и Великобритания се влошиха допълнително

Най-ожесточени към момента са отношенията между Обединеното кралство и Франция. Париж  заплашва Лондон да блокира британски кораби от някои пристанища следващата седмица, ако спорът за лицензите за риболов не бъде разрешен. Франция предупреди Великобритания да очаква и ограничение за доставките на енергия за Нормандските острови, ако не бъде постигнато адекватно споразумение за търговия.

Последиците от Брекзит нанасят по-големи щети на Великобритания, отколкото на Европейския съюз. Недостигът на работна ръка и енергийната криза причиниха сериозни поражения на страната и въпреки че британските власти се опитват да убедят населението, че причина за това е пандемията, все повече хора виждат, че разводът с ЕС допълнително е усложнил кризата.

Колкото и зле да изглежда ситуацията след Брекзит обаче, Лондон продължава да вижда проблемите в ЕС, а не в себе си./money.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448