Изследователски център към ЕК: Още три месеца суша в Европа

ЕС и Свят 15.08.2022 17:10 Снимка: ДНЕС+

Изследователски център към ЕК: Още три месеца суша в Европа

Сушата в Европа може да продължи през следващите три месеца, а поради изменението на климата честотата и степента на сушавите периоди ще се увеличат през следващите години на континента, коментира пред в. „Гардиън“ Андреа Торети, член на Съвместния изследователски център към Европейската комисия. 

„Не е имало събитие като сушата от 2018 г. през последните 500 години. Но тази година може да бъде още по-лошо“, споделя Торети. По думите му все още няма пълен анализ за тазгодишния феномен, защото сушата е в ход.

Според Германския федерален институт по хидрология нивото на водата в река Рейн ще продължи да намалява поне до средата на следващата седмица, което създава рискове за транспорта, различни индустрии, енергетиката и водоснабдяването. В петък, близо до Майнц, нивото на водата спадна до по-малко от 40 см - критичен показател, при който операторите смятат, че е рисковано да изпращат баржи по реката. Следващата седмица може да падне до почти 30 см.

Учените са обезпокоени, че необичайно сухите зими и пролети, последвани от екстремни летни горещини, водят до намаляване на нивата на много европейски реки, което се отразява пряко на биоразнообразието и на много икономически дейности. Заради отдръпването на водата по река Рейн е възможно от утре тя да бъде затворена за корабоплаване, а е основен търговски канал за Германия.

Много превозвачи, които транспортират въглища и други суровини за индустриални гиганти, вече са намалили товарните си обеми с до 25%, а цената на услугата се повиши почти пет пъти. Въпреки че ЕС планира значително да увеличи водния транспорт като част от „зеления преход“, Германия в момента трябва да се реорганизира към сухопътен транспорт.

Лоара, една от най-пълноводните реки във Франция, е станала толкова плитка, че на някои места може да бъде пресичана. Във Франция реките не са толкова критични, колкото транспортните артерии, но сушата засяга работата на атомните електроцентрали, които използват вода от естествени резервоари в производствения процес.

Понижаването на нивото на водата се отразява на възможността за воден транспорт на стоки по река Дунав - в Сърбия, България и Румъния беше поставен въпросът за удълбочаване на каналите.

В Норвегия също се отчитат проблеми с обема на производството на електроенергия, което се осигурява 90% от водноелектрически централи, поради необичайно ниски нива на водата в резервоарите. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648