Израелски удар уби синове и внуци на лидера на Хамас Исмаил Хания

ЕС и Свят 10.04.2024 19:23 Снимка: ДНЕС+

Израелски удар уби синове и внуци на лидера на Хамас Исмаил Хания

Трима синове на лидера на Хамас Исмаил Хания бяха убити при израелска бомбардировка в лагера Шати в град Газа, съобщава Ал Джазира.

В съобщението се казва, че няколко от децата им, внуците на Хания, също са били убити при удара.

Израелските военни не са коментирали съобщението

Днес мюсюлманите по света празнуват края на свещения месец Рамазан и много семейства се събират заедно за празничните дни - Рамазан Байрам или Ейд ал-Фитр.

Хания каза пред Ал Джазира, че децата му са били на гости при роднини за Байрама в бежанския лагер Шати в северната част на Газа, когато са били нападнати.

Шефът на Хамас осъди това, което той описа като бруталност на Израел, но подчерта, че палестинските лидери няма да отстъпят, ако семействата и домовете им бъдат нападнати.

"Няма съмнение, че този престъпен враг е воден от духа на отмъщение и духа на убийства и кръвопролития и не спазва никакви стандарти или закони", каза Хания, добавяйки, че 60 членове на семейството му са били убити от началото на войната.

"Видяхме как нарушава всичко на територията на Газа. Води се война на етническо прочистване и геноцид. Има масово изселване."

Назначен на най-високия пост в екстремистката групировка през 2017 г., Хания се мести между Турция и столицата на Катар Доха, избягвайки наложените от Израел ограничения за пътуване в блокираната ивица Газа, и действа като преговарящ в последните срещи за прекратяване на огъня или общува с основния съюзник на "Хамас" - Иран.

Израел смята цялото ръководство на "Хамас" за терористи и обвинява Хания и други лидери, че продължават да "дърпат конците на терористичната организация".

Не е ясно обаче доколко Хания е знаел предварително за атаката срещу Израел на 7 октомври от базираните в Газа екстремисти. Планът за атака, изготвен от военния съвет на "Хамас" в анклава, беше пазен толкова строго в тайна, че някои служители на групировката в чужбина изглеждаха шокирани от момента и мащаба му.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194