ЕС и Свят 17.08.2021 15:16 Снимка: ДНЕС+

Израел се бори с огромен пожар до Йерусалим

Израелските пожарникари се борят с огромен пожар западно от Йерусалим, който е изгорил 2000 хектара (5000 акра) гори през последните три дни, съобщава БиБиСи.

Изглежда, че пожарът бе овладян в неделя вечер, но силните ветрове и ниската влажност го възстановиха интензивността у в понеделник.

Властите бяха принудени да евакуират около 2000 жители на близките градове и села като предпазна мярка. Външният министър на Израел също помоли съседните държави за помощ.

Гърция и Кипър отговориха с предложения за изпращане на самолети, заявиха служители, макар че не беше ясно дали те ще са необходими.

Във вторник пожарникарите се борят да потушат десетки горещи точки, като се очаква вятърът да се усили следобед. "Разположени сме в много райони, защото ветровете могат да пренесат огъня на нови места", каза официалният представител на израелската пожарно-спасителна служба Нисо Гуета.

Огънят изпрати облак гъст черен дим над Йерусалим и жителите бяха посъветвани да ограничат активността си на открито поради много високи нива на замърсяване.

Горският пожар е един от най-големите в историята на Израел, но досега няма загинали. През 2010 г. 44 души загинаха при пожар на планината Кармел, в северната част на страната, който изгори 2500 хектара.

Комисарят на пожарната и спасителните служби Деди Симчи заяви, че пожарът е причинен от хора, но разследващите все още не знаят дали е палеж или небрежност.

Бързото му разпространение е подпомогнато от сухата растителност на Йерусалимските хълмове след относително суха зима и горещо лято.

"Кризата с климата ще направи подобни събития по-чести и мощни, а Израел е особено чувствителен към суша и затопляне", предупреди министърът на опазването на околната среда Тамар Зандберг по време на посещение в командния център на пожарната служба, съобщава "Таймс оф Израел"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448