Израел разпуска парламента и се стяга за избори

ЕС и Свят 22.06.2022 19:00 Снимка: ДНЕС+

Израел разпуска парламента и се стяга за избори

Израел е все по-близо до петите си подред избори за по-малко от четири години, след като законодателите гласуваха в подкрепа за разпускането на парламента на предварителен вот, съобщава "Ройтерс".

Кнесетът гласува единодушно за разпускане на предварително четене на законопроект, който се очаква да бъде финализиран следващата седмица. След това външният министър Яир Лапид ще поеме поста от премиера Нафтали Бенет, оглавявайки временно правителство.

Лапид, който заедно с Бенет сложи край на рекордното управление на Бенямин Нетаняху преди година, като сформира рядък политически съюз от десни, либерали и арабски партии, който се провали през последните месеци заради вътрешни междуособици, определи предстоящите избори като битка между умерените и подкрепяните от Нетаняху екстремисти.

Нетаняху, понастоящем опозиционен лидер в Израел, остана доволен от хода на Бенет и Лапид да разпуснат това, което той нарече най-лошото правителство в историята на Израел. Надеждите му са да счупи собствения си рекорд и да спечели шести мандат.

Четири социологически проучвания, публикувани вчера, сочат, че дясната партия на Нетаняху и нейните вероятни съюзници - националистически и ултрарелигиозни партии, водят в допитванията, но все още не получават управленско мнозинство в 120-местния Кнесет на Израел.

Техните леви, десни и центристки съперници обещаха да предотвратят връщането на власт на Нетаняху, който е съден по обвинения в корупция, които отрича.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648