Израел нанесе първи въздушни удари в Ливан от седем години

ЕС и Свят 05.08.2021 13:45 Снимка: ДНЕС+

Израел нанесе първи въздушни удари в Ливан от седем години

Израелските военновъздушни сили обявиха, че са извършили първите си въздушни удари срещу съседен Ливан от седем години след втори ден на ракетен обстрел през границата, информира "Франс прес".

"По-рано днес ракети бяха изстреляни от Ливан в израелска територия", написаха в "Туитър" военновъздушните сили.

"В отговор... изтребители удариха полигони за изстрелване на ракети и инфраструктура, използвана за терор в Ливан, откъдето бяха изстреляни ракетите. Поразена е и още една цел в района, от който в миналото са изстрелвани ракети", допълниха израелските военни.

Израелски бойни самолети редовно нанасят удари по палестински екстремистки цели в Газа и предполагаеми позиции на "Хизбула" или ирански цели в Сирия, но за първи път от 2014 г. насам те удариха цели в Ливан, потвърдиха военновъздушните сили.

Ливанската телевизия "Ал Манар", която е контролирана от влиятелната шиитска екстремистка групировка "Хизбула", уточни, че израелски самолети са извършили два удара около 00:40 часа край град Махмудия, на около 12 км от границата.

Официалната национална информационна агенция на Ливан също съобщи за ударите, но не даде почти никакви подробности.

Това беше вторият пореден ден, в който Израел съобщи за ракетен обстрел от Ливан.

Вчера бяха изстреляни три ракети, две от които достигнаха Израел и удариха близо до северния град Кириат Шмона, където четирима души са били лекувани за "симптоми на стрес".

В отговор на това нападение израелската армия извърши три кръга от ответни обстрели на южната част на Ливан. Това предизвика няколко пожара в храсталаци при сухи условия, но нямаше информации за жертви.

Ливанската армия съобщи, че 92 артилерийски снаряда, изстреляни от Израел, са паднали в Южен Ливан след ракетния обстрел вчера. Тя допълни, че разследва кой е изстрелял ракетите.

Размяната дойде, докато хиляди пострадали ливанци отбелязаха първата годишнина от опустошителната експлозия в пристанището в Бейрут, при която загинаха най-малко 214 души и нанесе непоправими белези на психиката на страната.

Тогавашното правителство подаде оставка в лицето на вълна от народен гняв, но година по-късно, въпреки влошаващия се икономически срив, не беше съставено ново правителство.

Израел многократно предупреди, че няма да позволи властовият вакуум в Бейрут да подкопае сигурността на северната му граница. Военните заявиха, че "разглеждат държавата Ливан като отговорна за всички действия, произхождащи от нейната територия, и предупреждават срещу по-нататъшни опити да се навреди на израелски цивилни и суверенитета на Израел".

Миротворческите сили на ООН UNIFIL, които са разположени в Ливан от 1978 г. и патрулират границата след опустошителния конфликт между Израел и "Хизбула" през 2006 г., призоваха за сдържаност от всички страни.

"Ръководителят на мисията и командващия силите на UNIFIL, генерал-майор Стефано Дел Кол, веднага влезе в контакт със страните", се казва в изявление на силите вчера, като се допълва: "Той ги призова да спрат огъня и да проявят максимална сдържаност, за да се избегне по-нататъшна ескалация, особено на тази тежка годишнина. Наложително е незабавно да се възстанови стабилността, за да може UNIFIL да започне разследването си."/news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648