Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад "Свети Петър"

ЕС и Свят 19.04.2024 16:19 Снимка: ДНЕС+

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад "Свети Петър"

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ, който носел три скрити ножа на претъпкания с туристи площад "Свети Петър" в сряда, когато папата провежда традиционната си обща аудиенция, съобщи съдебен източник, цитиран от Ройтерс.

Беглецът, който сега е задържан от полицията, е идентифициран като Мойзес Техада, който е класифициран като "опасен" от следствения отдел на затворническата служба в щата Ню Йорк.

53-годишният е сред най-издирваните лица от отдела.

Арестът беше съобщен за първи път от италианския вестник la Repubblica и потвърден от източника.

Техада, чието име се изписва алтернативно на Теяда, привлекъл подозрението на полицията, която го задържала и открила, че той носи ножове с дължина 20 см.

Площад Свети Петър е бил пълен с поклонници и туристи, когато папа Франциск е провеждал обща аудиенция този ден, сряда, 10 април. Не става ясно дали Техада, който има присъди за грабеж и отвличане, е представлявал заплаха за папата.

Разследващите са установили, че той наскоро е пристигнал в Рим от Молдова, като преди това е бил в Украйна.

Той е казал на следователите, че е бил в Украйна от 2022 г., където се е сражавал срещу руската инвазия, съобщи la Repubblica.

Министерството на изпълнение на наказанията в Ню Йорк заяви в изявление, че Техада е бил освободен условно от затвора "Съливан", който е с максимална сигурност, през март 2022 г. Заповед за връщането му в ареста за нарушаване на условията за условно освобождаване е била издадена седем месеца по-късно, след като той не се е явил при пробационния си служител.

Отделът добави, че неговата Служба за специални разследвания работи по процедурите за екстрадирането на беглеца от Италия с Маршалската служба на САЩ.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319