Испания, Италия и Франция произвеждат най-много пресни зеленчуци в ЕС

ЕС и Свят 25.08.2025 18:50 Снимка: ДНЕС+

Испания, Италия и Франция произвеждат най-много пресни зеленчуци в ЕС

България остава сред малките производители с малко над 527 000 тона продукция

Над 62 милиона тона пресни зеленчуци са били събрани в Европейския съюз през 2024 година, което представлява увеличение с 6 на сто спрямо 58,8 милиона тона през 2023 г., сочат най-новите данни на Евростат, публикувани днес.

Испания (14,8 милиона тона), Италия (13,9 милиона тона) и Франция (5,8 милиона тона) са най-големите производители на пресни зеленчуци в ЕС, като заедно осигуряват 55 процента от общата реколта през миналата година, гласят данните, цитирани от БТА.

Количеството пресни зеленчуци, което е събрано в България през 2024 г., е било малко над 527 000 тона.

През 2024 г. производството на няколко ключови земеделски продукта се е увеличило в сравнение с 2023 г.: реколтата от домати е била с 5 на сто повече (16,8 милиона тона), от моркови с 6 на сто повече (4,7 милиона тона), а от лук - с 11 на сто повече (7 милиона тона).

Сред страните от ЕС Италия е била най-големият производител на домати през 2024 г., като на нея се падат 36 процента от общата реколта в ЕС, следвана от Испания (27 процента) и Португалия (10 процента).

Най-големите производители на моркови в ЕС са Германия (18 на сто от общото количество), Франция (14 на сто) и Полша (12 на сто).

Нидерландия е била водещият производител на лук в ЕС през 2024 г., като на нея се пада около една четвърт (26 процента) от събрания в ЕС лук, следвана от Испания (20 на сто) и Германия (12 на сто).

През 2024 г. производството на плодове, ягодоплодни култури и черупкови плодове (с изключение на цитрусови плодове, грозде и ягоди) в ЕС е било 24,3 милиона тона. Това е с 2 процента по-малко от количеството, събрано през 2023 г. Основните производители на плодове, ягодоплодни култури и черупкови плодове в ЕС през 2024 г. са били Италия (5,4 милиона тона), Испания (4,3 милиона тона) и Полша (4,1 милиона тона), на които се падат общо 57 на сто от производството на ЕС.

През миналата година България е събрала близо 205 000 тона плодове, ягодоплодни култури и черупкови плодове.

Добитото количество ябълки в ЕС през 2024 г. е 11,6 милиона тона, по-голямата част от които идват от Полша (29 на сто), Италия (21 на сто) и Франция (17 на сто). Производството в ЕС през 2024 г. е било с 4 процента по-ниско, отколкото през 2023 г.

През 2024 г. ЕС също така е произвел 1,9 милиона тона круши, което е с 2 на сто повече, отколкото през 2023 г. Основните производители на круши са Италия (24 процента от общото количество за ЕС), Нидерландия (17 процента) и Белгия (15 процента).

Производството на праскови е още по-концентрирано - на Испания (37 на сто), Италия (33 на сто) и Гърция (21 на сто), взети заедно, се падат 91 процента от реколтата в ЕС. Производството на праскови в ЕС през 2024 г. е било с 2 на сто по-високо, отколкото през 2023 г.

CHF CHF 1 2.08444
GBP GBP 1 2.26029
RON RON 10 3.8704
TRY TRY 100 4.12092
USD USD 1 1.6849