Иран твърди, че не участва в никакви действия срещу американските военни сили

ЕС и Свят 05.12.2023 19:44 Снимка: ДНЕС+

Иран твърди, че не участва в никакви действия срещу американските военни сили

Пратеникът на Иран в ООН Амир Саид Иравани заяви, че страната му не е участвала в никакви действия или атаки срещу американските военни сили, съобщи във вторник полуофициалната информационна агенция Tasnim, цитирана от "Ройтерс".

Съединените щати обвиниха йеменските хуси, съюзници на Иран, за поредица от атаки във водите на Близкия изток след избухването на войната между Израел и палестинската въоръжена групировка Хамас на 7 октомври.

Подкрепяните от Иран милиции също извършват атаки срещу американските сили в Ирак и Сирия.

На брифинг с репортери в понеделник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че Вашингтон има "всички основания да вярва, че тези атаки, въпреки че са били извършени от хусите в Йемен, са напълно разрешени от Иран".

Тази седмица три търговски кораба бяха атакувани в международни води в южната част на Червено море. Хусите признаха, че са извършили атаки с дронове и ракети срещу два израелски кораба в района, според тях.

Говорителят на външното министерство на Иран Насър Канаани също отхвърли като "безпочвени и неконструктивни" забележките на британското правителство, че Иран е отговорен за всякакви атаки от въоръжени групировки, които подкрепя.

"Както ясно заявихме преди, съпротивителните групи не приемат заповеди от Техеран да се изправят срещу военните престъпления и геноцида, извършени от Израел", добави Канаани.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961