Иран обвини "страхливците" от САЩ за прекъснатите преговори по ядрената сделка

ЕС и Свят 29.07.2021 11:29 Снимка: ДНЕС+

Иран обвини "страхливците" от САЩ за прекъснатите преговори по ядрената сделка

Техеран няма да приеме "твърдоглавите" искания на Вашингтон в преговорите за възобновяване на ядрената сделка от 2015 г. Това заяви върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей, съобщава "Ройтерс".

Той допълни, че САЩ не са дали гаранция, че никога повече няма да се откажат от споразумението.

По думи на Хаменей американците са действали "напълно страхливо и злонамерено". "Веднъж те нарушиха ядрената сделка, като я напуснаха. Сега изрично казват, че не могат да дадат гаранции, че това няма да се повтори", разкритикува ги той.

От своя страна говорителят на Държавния департамент на САЩ заяви в свое изявление, че администрацията на президента Джо Байдън е била "искрена и твърда в преследването на пътя на смислена дипломация за постигане на взаимно връщане към споразумението".

От 9 април Техеран и шест световни сили водят преговори за възобновяване на ядрената сделка, отхвърлена преди три години от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, според когото споразумението облагодетелства Иран.

Шестият кръг на преговорите между Техеран и Вашингтон беше прекратен на 20 юни - два дни след като консервативният съдия Ебрахим Раиси беше избран за президент на Ислямската република. Страните, участващи в преговорите, все още не са обявили кога ще бъде следващият кръг на преговорите.

Подобно на Хаменей, Раиси подкрепи възстановяването на ядрената сделка, но правителството му може да възприеме подход на "твърда линия". Хаменей, а не президентът, има последната дума по държавните въпроси на Иран, включително ядрената политика.

Ирански и западни представители заявиха, че остават значителни пропуски за възстановяване на сделката, съгласно която Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на отпадане на тежките санкции, които са й наложени./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448