Иран и Сирия решени да задълбочават партньорството си

ЕС и Свят 10.10.2021 08:08 Снимка: ДНЕС+

Иран и Сирия решени да задълбочават партньорството си

Иранският външен министър Хосеин Амирабдолахиян изрази в събота надежда, че Иран и Сирия ще могат да изпълнят наскоро постигнатите споразумения, които според него са подкрепяни от президентите и на двете страни, предаде ИРНА.

Амирабдолахиан направи забележките след срещата в Дамаск със сирийския му колега Фейсал Мекдад.

Мекдад ще посети Техеран в следващите няколко дни, което показва решимостта на външните министерства на двете страни да изпълнят решенията на двамата президенти.

"Ние се стремим да приложим договорките, които постигнахме през последните седмици в телефонни разговори между двамата президенти на различни политически, сигурни и икономически нива", каза Амирабдолахиан.

Той изрази надежда, че "в новия етап от живота на Сирия" отношенията между двете страни ще се подобрят още повече в различни области, включително туризъм, търговия и взаимни инвестиции.

Сирия е един от стратегическите съюзници на Иран, припомни Амирабдолахиан и настоя, че "доказахме, че няма да оставим нашите приятели и съюзници в трудни дни".

Припомняме, че тази нощ Израел извърши пореден въздушен удар над Сирия. Счита се, че мишена на тези атаки са ирански позиции./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448